Mihael Mertens otvara Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Sajam će ove godine ugostiti 47 izdavačkih kuća, a biće upriličena 24 prateća programa

1719 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens otvoriće sedmi Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, koji će biti održan od 6. do 10. oktobra u Bemax areni.

Tim povodom u Kuslevovoj kući govorili su sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica Ana Medigović, umjetnički direktor Vasko Raičević i urednica segmenta Umjetnost i politika Nela Gligorović.

Sajam knjiga, koji organizuju Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu, tradicionalno okuplja eminentne crnogorske, regionalne i međunarodne autore i izdavače, a uprkos objektivnim ograničenjima i ovogodišnje izdanje pratiće kvalitetna, kreativno osmišljena i raznovrsna ponuda, saopšteno je iz Sekretarijata.

„Pred Vama je sedmo izdanje Internacionalnog sajma knjiga, jedne od najznačajnijih manifestacija koje realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Sedmi Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljene izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene“, istakla je Medigović

Raičević je istakao da je ovo druga godina kako pod opterećenjem pandemije organizuju manifestaciju, vjerujući da je potreba za kulturom jedna od onih bazičnih potreba bez koje nema civilizovanog življenja.

"Ipak, specifične okolnosti dodatno komplikuju mogućnosti dovođenja autora iz inostranstva i predstavljanja književnih trendova u drugim kulturama. Ovaj put, pregled događaja sa bečke literarne scene i jedno njemačko čitanje Andrićevog života i djela. U regionalnim okvirima nekoliko čitalačkih hitova i dragocjena književnost margine, koja osvjetljava one traumatične tačke preko kojih je najlakše preći vezanih očiju“, istakao je Raičević.

Gligorović je saopštila da će na Sajmu kroz segment Umjetnost i politika ugostiti Zlatka Pakovića, Slavicu Stamatović Vučković, Igora Štiksa i Iliju Šoškića. Kako je istakla Gligorović

“Razgovaraćemo o etičkim obavezama i odgovornostima autora prilikom konstituisanja umjetničkog djela, o cijeni angažmana danas, o revoluciji forme spomeničke arhitekture i transponovanim idealima revolucije u monumentima socijalizma. Dalje, o egzistenciji i istinama u teatru, ali i o ideologiji kao generatoru različitih artističkih strategija”, kazala je ona.

Sajam će ove godine ugostiti 47 izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, sedam iz Bosne i Hercegovine, po jednu iz Hrvatske, Italije i Austrije. Takođe, a biće upriličena 24 prateća programa – promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: