Inspiraciju pronašao u sinu i Diznijevim crtanim filmovima

Muzičar Marko Stojanović Louis objavio je na Youtube kanalu album sa dječjim pjesmama

3769 pregleda 0 komentar(a)
Reakcije najmlađih na album su veoma dobre: Marko Louis, Foto: Danilo Novović
Reakcije najmlađih na album su veoma dobre: Marko Louis, Foto: Danilo Novović

Poznati muzičar Marko Stojanović Louis, nedavno je završio rad na svom prvom albumu za djecu, a nakon prve numere “Ja se zovem slon” koja ima i spot, na Youtube kanalu objavljuje svakoga dana po još jednu.

S obzirom na to da je i sam otac dvoje djece, stvaranje muzike za najmlađu publiku mu je bilo pravo zadovoljstvo, a kako je ispričao u razgovoru za “Vijesti” i sin Dima mu je pomogao u snimanju nekih.

Marko Louis je u intervjuu otkrio i gdje će zainteresovani moći da pronađu svoj primjerak albuma, koja je njegova tematika, ali i kako je došlo do prvobitne ideje da se upusti u ovu avanturu.

”Inspiracija za ovaj projekat mi je, najiskrenije, bio protekli period proveden sa mojim sinom koji sad ima tri i po godine. Uživali smo posljednjih godinu i po dana u Disnijevim, Piksarovim i sličnim crtanim filmovima, bilo da su stariji ili noviji, a koji imaju sjajne muzike”, počinje razgovor muzičar.

”To me je nekako podsjetilo kako dječja muzika može da zvuči, a da ne bude baš toliko naivna, jer za djecu treba da bude nekako jednostavna, ali i poučna, ali zašto ne bi moglo da se doda i malo šećera, soli i karija?”, opisuje on.

”Tako da je to glavna inspiracija i bukvalno sam imao toliki nalet inspiracije, da smo moj prijatelj (Vladimir Jovanović) i ja, koautori i muzičari, snimili ovaj album za tri mjeseca i siguran sam da to neće biti jedini dječji album koji sam snimio. Već imam ideju za novi materijal ali o tom potom”, poručuje sagovornik “Vijesti”.

”Veoma mi je drago što sam tokom rada na albumu imao priliku da sarađujem i sa jednim veoma talentovanim, mladim ilustratorom, a koji radi i animacije, Stevanom Petrovićem. On je napravio divne animacije o velikom slonu i ostalim životinjama. Nekoliko pjesama smo već objavili, ne sve, ali plan je da jednu po jednu izbacujemo na Youtube sa animacijama i za sada su reakcije prelijepe”, podijelio je svoje utiske muzičar.

Kako je i ispričao, sin mu je bio najveća inspiracija za rad na dječjim pjesmama, pa se očekuje da on bude i najbitniji kritičar.

”Sin već zna sve pjesme napamet, a Zola, koja sada ima sedam mjeseci uživa u pjesmama i stvarno je smiruju. Sin svira bubanj, frulu i trubu, tako da sam traži da pustimo muziku i onda počne da svira i ne staje”, opisuje on.

Može se reći da je proteklih godina došlo do hiperprodukcije kada se radi o pjesmama za djecu, a sve je teže razdvojiti one kvalitetne od manje poučnih i prigodnih. Na pitanje po čemu je želio da se njegove pjesme razlikuju od ostalih i šta mu je bilo bitno kod stvaranja materijala za djecu, Marko Louis kaže da se ne osvrće na to šta drugi kreiraju, već se fokusira na svoj rad.

”U suštini nikad ne gledam kako su ostali nešto radili, a kako sam ja. Primijetio sam da kod mene, odnosno moje muzike, naročito kod nekih mojih specifičnih pjesama kao što su ‘Raj za avanturiste’, ‘Svet je u nama’, odnosno moje verzije ‘Rockabye’, ‘Shine On Me’ i slične pjesme, veoma lijepo prolaze kod djece, pa me često i taguju roditelji na snimcima na Instagramu gdje njihova djeca pjevaju i đuskaju baš uz njih”, priča muzičar.

”Zato sam rekao sebi - zašto ne bih onda napravio muziku koja zvuči kao moja muzika, ali da je prilagođena djeci, i tako sam i krenuo sa radom na tom albumu i stvarno u tim pjesmama ima elemenata i bluza i soula, čak i našeg folklora. Volim da se igram sa svim tim, a djeca lijepo reaguju na takvu muziku”, nastavlja on.

Kada je u pitanju plan za ekranizaciju, Marko Louis kaže da neće sve poput “Ja se zovem slon” dobiti pravi spot”, ali će imati neku vrstu animacije.

”Kao što sam već rekao ‘Ja se zovem slon’, već ima svoj spot, a sve druge pjesme ću dan po dan izbacivati uz neku mini animaciju. Vidim da mi i drugari kažu da djeca gledaju pažljivo i bukvalno čekaju šta će da se desi i traže da se pusti iz početka, tako da te mini animacije nemaju manju vrijednost, niti su im manje insteresantne u odnosu na ovu koja ima pravi spot. Planiram svakako da snimimo barem još jedan igrani spot sa slonom i svim ostalim životinjama, a nadam se da će se to dogoditi brzo”, kaže on.

Za sada se na Youtube kanalu Marka Louisa mogu poslušati i pogledati pomenuta “Ja se zovem slon”, ali i “Danas mi je rođendan”, “Čuvaj prirodu” i “Idemo na more”, a ukupno će biti objavljeno sedam, koliko ih je na albumu.

Glavni junak albuma je slon
Glavni junak albuma je slonfoto: Stevan Petrović

”Tematika je poučna, za igru su... Ta prva ‘Ja se zovem slon’ je o jednom slonu koji se malo pravi važan, kako je najveći i najbolji, a u suštini se na kraju vidi kako su svi oni drugari i svi su super. Jedna od pjesama je ‘Učiti je baš lako’, pa se kroz igru i ritam igramo sa učenjem geografije, matematike i nekih poznatih stvari. Imam i jednu uspavanku za bebe, ali možda je najbolje da sami preslušate”, poručuje muzičar i otkriva da za sada prima dobre reakcije i to ne samo od djece.

”Drago mi je što su i reakcije ljudi koji se bave animacijom i rade crtane filmove ili reklame sa animacijom, dobre i kažu da je spot jako dobro urađen. Bitno mi je i da moji fanovi i njihova djeca šalju poruke i dijele reakcije, a one su stvarno sjajne. Tek sam krenuo u kampanju, sa gostovanjima po televizijama i intervjuima, tako da ću tek sada da krene sa promocijom cijelog albuma i mislim da će super da prođe. Planiram još svakakve ideje koje će pratiti album, na primjer interaktivna knjiga i slično. Mislim da je sve ovo tek početak”, obećava Marko Louis.

On otkriva i ko su pored slona junaci koje djeci predstavlja uz svoju muziku.

”Kako se vidi u spotu, glavni je slon, i jeste posvećen album energiji slona, kao što se kaže - pamtiš kao slon, a oni su nekako i pametni, i lijepi, i simbol su za sreću, pa mi je bilo odlično što je slon glavni junak. Ali tu su i lav, mrav, noj, konj koji je bubnjar i majmun koji svira gitaru...”, nabraja sagovornik “Vijesti”, a potom izdvaja i omiljene pjesme sa tog albuma.

”’Učiti je baš lako’ je jedna od mojih omiljenih, ‘Uspavanka’ je za bebe i veliku djecu, imam i jedno o navikama koje nam pomažu da budemo najbolji što možemo i da naučimo da sa tim navikama lako prolazimo kroz svijet i život, to mi je isto jedna od omiljenih. Jedna pjesma je posvećena prirodi, kako treba da je čuvamo, a tu je i jedna rođendanska”, izdvojio je on.

U pjesmama ima elemenata bluza i soula: Marko Loui
U pjesmama ima elemenata bluza i soula: Marko Louifoto: Danilo Novović

”Htio sam čak i da obradim neke već poznate, kao što su ‘Danas nam je divan dan’, ali sam na kraju napravio potpuno novu rođendansku pjesmu gdje je gostovao moj sin Dima, koji ima svoju tačku u njoj. ‘Idemo na more’, je posvećena pamćenju, gdje pakujemo kofer i otkrivamo šta nosimo na more, a u svakoj strofi dodajemo još po jednu stvar”, pojasnio je muzičar.

Kako je kazao, osim na Youtube kanalu, album će biti dostupan i na striming platformama.

”Biće objavljen i na CD-u a, nekoliko ćemo i podijeliti na društvenim mrežama tako što ćemo organizovati kviz i dati priliku nekima da ga osvoje, a biće i u prodaji, iako to sada nije popularno, ali ja eto volim da postoji i fizički”, istakao je Marko Louis.

Stiže i “Beskraj 2”

I pored rada na albumu za djecu, Marko Louis nije zapostavio pjesme za odrasle, pa otkriva da i na tom polju ima dosta planova za skoriju budućnost.

”Radim na novom albumu koji će se zvati ‘Beskraj 2’. Imam već nekih sedam, osam pjesama koje su gotove, ali ne planiram da ga objavljujem prije Nove godine. U međuvremenu se dešavaju još neki novi projekti, prelijepe saradnje, jedna od njih je sa jednim crnogorskim umjetnikom i izvođačem, ali ne smijem previše da otkrivam, neka ostane iznenađenje”, ispričao je on.

”Nove pjesme su skoro spremne, radim na novim projektima koje ćete uskoro vidjeti, a radi se o Sarajevu i Bosni i Hercegovni”, nagovijestio je muzičar.

Muzika za djecu treba da bude nekako jednostavna, ali i poučna, ali zašto ne bi moglo da se doda i malo šećera, soli i karija?

Bonus video: