Aforizmom protiv maski i razotkrivanja ličnosti

Knjigom “Nahije i mafije” Radojica Miško Jokić svrstao se u vrhove aforistike u Crnoj Gori, ocijenio je na promociji u Nikšiću recenzent, prof. dr Dragan Koprivica

4046 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Aforističar iz Nikšića Radojica Miško Jokić prvo je “ukrstio” pero sa Slobodanom Žugićem i prije deset godina objavili su knjigu “Dvojac u aforizmu”. Pet godina kasnije iz štampe je izašla njegova druga knjiga (prva samostalna) “Oprane pare i mozgovi”, a sada su na red došle “Nahije i mafije”.

Kako je kazao recenzent, prof. dr Dragan Koprivica, Jokić se knjigom “Nahije i mafije” svrstao u vrhove aforistike u Crnoj Gori.

”Aforizmima je ispisao svoju viziju o čovjeku i svojoj Crnoj Gori, o našim manama i vrlinama, dobroti i zloći, širini i uskogrudostima, objektivno, pošteno i realno, kako to svaki pravi stvaralac i treba da radi. Iako živimo u vremenu maski, stvarnih i virtuelnih, u ovoj knjizi Jokić skida maske sa ljudske ličnosti i prikazuje je vjerno na hiljadu i jedan način”, kazao je Koprivica.

Autor ovom, dosad njegovom najuspješnijom knjigom aforizama, prema riječima recenzenta, pokazuje da umjetnički dometi moraju počinjati na humanističkoj viziji stvarnosti.

”Jokić pasionirano piše o društvenim dešavanjima, oporo i gorko, uz naslage smijeha koji nas liječi od životne prozaike. Njegovi aforizmi, u velikom broju, predstavljaju mjerilo stvari, obrazac kritičkog pogleda na stvarnost, stav autora da književnost, u ovom slučaju aforizam, može mijenjati ljude i ispravljati zablude. Može prosvijetliti i usmjeriti čitaoca ka nekim boljim sferama duha i materije”, kazao je Koprivica.

To što je između svake Jokićeve knjige prošlo po pet godina govori ne samo o tome, prema riječima Koprivice, koliko je teško pisati aforizme, već i o ozbiljnosti samog autora koji je “svoje bisere duha dugo smišljao, sakupljao, sređivao i potom objavljivao”.

Na oko 120 stranica nalazi se skoro 400 aforizama o ljubavi, politici, ali i o “odgonetanju našeg etnosa”.

”Nažalost, u skladu sa situacijom gdje se sve svodi na politiku, i kod mene dominiraju politički aforizmi. Bez politike ne može ni jedna kuća u Crnoj Gori. Nekad smo se u Crnoj Gori dijelili na nahije, a u zadnjih 20 godina niču neke nove podjele, a o mafijama se svakodnevno govori. Tako ja i nastao naslov knjige”, kazao je autor koji se dvadesetak godina “bavi” aforizmima, a na nagovor onih kojima se to dopalo, počeo je i da ih bilježi i objavljuje.

A šta je to zabilježio u knjizi “Nahije i mafije” nikšićku publiku upoznala je mlada aforističarka Rada Draganić.

Knjiga je promovisana u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a u organizaciji JU “Zahumlje”.

Bonus video: