Zamršenost Ivana Marčuka na Cetinju

Izložba povodom 85 godina od rođenja jednog od “sto genija našeg vremena” biće otvorena danas u CGU “Miodrag Dado Đurić”

776 pregleda 1 komentar(a)
Foto: vizual NMCG
Foto: vizual NMCG

Jubilarna izložba ukrajinskog umjetnika Ivana Marčuka, povodom 85 godina od umjetnikovog rođenja, biće otvorena danas na Cetinju u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” u 19 časova.

Postavka uključuje 53 djela iz različitih perioda Marčukovog stvaralaštva, a osmišljena je tako da upozna crnogorsku publiku sa radom umjetnika čije se djelo izučava u školama i fakultetima, a kome je posvećen muzej koji je u fazi otvaranja u Kijevu, prema ukazu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore, Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. Tim povodom je juče u Narodnom muzeju organizovana konferencija za novinare na kojoj su govorili kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Snežana Ivović, otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalia Fialko, predsjednica ADRUM-a Tatiana Kolešničenko i umjetnik.

Ivović je kazala da bogati stvaralački opus Ivana Marčuka broji oko pet hiljada radova, od kojih se mnogi nalaze u svjetskim muzejima kao i privatnim kolekcijama. Interesovanje za njegova djela prevazilazi nacionalne okvire, ali i rasne, društvene i jezičke razlike.

”Umjetnik se predstavio kroz 14 ciklusa, tzv. ‘14 Marčuka’. Na izložbi će biti prezentovano 48 radova iz nekoliko faza. Nazivi specifičnih umjetničkih cjelina, koje karakteriše raznovrstan stilski i tematski dijapazon, svjedoče o velikim ostvarenjima i snazi promjena kroz koje je umjetnik prolazio”, istakla je ona.

U najavi događaja iz NMCG ističu da, uprkos tome što Marčuk zauzima posebno mjesto među najvećim umjetnicima našeg vremena, on i dalje ostaje manje otkriven, a njegova postignuća nisu istražena i opisana.

”Naučna istraživanja posvećena Marčukovim radovima nisu srazmjerna njegovoj ulozi u globalnoj umjetnosti”, ističu organizatori.

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa inovativnim “marčukovskim” kreativnim metodom, koji je iz korijena promijenio poglede na mogućnosti stvaranja savremene vizuelne umjetnosti, a radi se o potpuno originalnoj tehnici - “pl’ontanizm” (zamršenost). Taj termin je danas postao definicija svega jedinstvenog Marčuku, sistema kreativnog razmišljanja i posmatranja svijeta.

”Glavni cilj mog rada je da budem jedinstven. Kada sam završio školovanje osjetio sam izuzetnu slobodu. To je bio rođendan potpuno novog umjetnika Ivana Marčuka. Kada sam uradio prve slike postavio sam sebi pitanje: Šta ja to radim? Kako mogu da okarakterišem svoj rad? Tako je nastao prvi ciklus mojih radova ‘Glas moje duše’. I tako sam počeo da tražim sebe u različitim oblicima. Od te zbirke počelo je da raste drvo sa puno novih grana. Drvo je poraslo i nastalo je već 14 novih malih Marčuka”, kazao je umjetnik i dodao kako je na ovoj izložbi predstavljeno nekoliko umjetnika, nekoliko Marčuka.

Ivan Stepanovič Marčuk rođen je 12. maja 1936. godine u selu Moskalivka, u Ternopiljskoj oblasti, u tkačkoj porodici. Stekao je slavu kao neformalni vođa ukrajinskog umjetničkog andergraunda. Emigrirao je u Australiju 1988, a potom je živio u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je doživio značajno priznanje. Ukrajinu je posjetio ponovo 1990. godine kada je održao prvu zvaničnu izložbu u Kijevu (Ukrajinski državni muzej likovnih umjetnosti, danas - Nacionalni muzej umjetnosti Ukrajine), a 1997. je dobio nacionalnu nagradu “Taras Ševčenko”, da bi se 2001. konačno vratio u Ukrajinu.

Jedini je ukrajinski umjetnik koji je primljen u “Zlatni esnaf” Rimske akademije moderne umjetnosti, gdje ga je 2006. uvrstila Međunarodna akademija savremene umjetnosti u Rimu, a pored toga je izabran i za počasnog člana Naučnog savjeta. U oktobru 2017. godine, britanski časopis “Dejli Telegraf” ga je uvrstio među “Sto genija našeg vremena” koji stvaraju multidimenzionalnu sliku modernog svijeta i, budući ispred svog vremena, oblikuju trendove i izgled postindustrijske civilizacije. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 11. juna 2021. godine potpisao Uredbu o osnivanju muzeja i kulturnog centra savremene umjetnosti Ivan Marčuk, a ove godine je dobio i specijalnu nagradu predsjednika Ukrajine “Nacionalna legenda Ukrajine”, povodom obilježavanja 30-godišnjice nezavisnosti zemlje.

J. K.

Bonus video: