Omažom Lubardi počele svečanosti u čast Dana opštine Herceg Novi

Novskoj publici predstavljeni su radovi iz bogate zbirke Fondacije Petar Lubarda

1580 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Otvaranjem izložbe “Krš u Lubardinom pejzažu” sinoć su počele svečanosti posvećene 28. oktobru, Danu oslobođenja i Danu opštine Herceg Novi.

Novskoj publici predstavljeni su radovi iz bogate zbirke Fondacije Petar Lubarda, koji su omaž velikom slikaru. Izložba je, kako je saopšteno iz Opštine, realizovana u saradnji Javne ustanove kulture “Herceg Fest” i Fondacije Petar Lubarda.

“Možete vidjeti radove mlađe i srednje generacije i već afirmisanih umjetnika, što je jako zanimljivo jer su svi umjetnici drugačije odgovorili temi i radovi su nastajali u periodu od 2010. Do 2018. godine. Ovo je svojevrsni omaž Petru Lubardi”, kazao je organizator izložbe Vojislav Kilibarda.

“Lubarda je mislilac umjetnosti. Svaka njegova kompozicija je neponovljiva, vi kada jednom vidite Lubardinu sliku do nezaborava je nosite u percepciji. Ova izložba ima svoje značenje jer pokazuje da je kod mladih ljudi Lubarda prisutan kao vječita tema i nadahnuće”, poručila je profesorica i ovogodišnja dobitnica Oktobarske nagrade, Višnja Kosović i zvanično otovorila izložbu.

Izložba “Krš u Lubardinom pejzažu” u foajeu Dvorane Park biće otvorena do 30. oktobra.

Večeras je na programu svečanosti u čast Dana opštine promocija monografije Lazara Seferovića “Herceg Novi – grad monumentalnih tvrđava”, u Dvorani Park od 19 časova. U okviru sportskog programa danas će biti otvoren jubilarni, 10. Šahovski turnir “Memorijal Obrad Manojlović”, u hotelu “Play” od 10 časova.

Bonus video: