Grafike Ane Lompar na međunarodnoj sceni

Segmenti magistarske izložbe crnogorske umjetnice zavrijedili pažnju selektora iz Engleske i Ukrajine, ali i regiona

7199 pregleda 1 komentar(a)
Grafika “Conversation” Ane Lompar, Foto: Ucg.ac.me
Grafika “Conversation” Ane Lompar, Foto: Ucg.ac.me

Magistarska izložba crnogorske grafičarke Ane Lompar sa Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore (UCG), skrenuli su pažnju selektora prestižnih internacionalnih izložbi u Engleskoj i Ukrajini, pa su segmenti te postavke predstavljeni u okviru dvije izložbe.

Dio radova Ane Lompar, a koji su nastali pod mentorstvom prof. Anke Burić, našli su svoje mjesto na izložbi “Open Art Festival 2021/Curat10n”, na virtuelnom festivalu u Engleskoj.

U selekciju su ušle sve četiri grafike sa kojima je Lompar aplicirala.

Postavka izložbe sadrži oko 100 radova odabranog broja autora iz 40 zemalja.

Pored ovog festivala, i rad “Let”, takođe iz “Magistarske mape”, našao je svoje mjesto na internacionalnoj sceni, i to na značajnoj izložbi “Intaglio - The Second International Mini Print Triennial”, u Kijevu u Ukrajini. U pitanju je Trijenale malih formi koje je okupilo grafičke umjetnike iz 40 zemalja svijeta.

Lompar će biti zastupljena i na Međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature u Tuzli, saopštila je juče.

Djela su dio njenog master rada ″Analiza i uticaj imanentnog na multioriginalnost savremene umjetničke grafike - Stvaranje tišine″

”Ovim izložbama prije par mjeseci prethodila je magistarska izložba za koju je Ana Lompar zavrijedila sve pohvale, kako od mentora red. prof. Anke Burić, tako i od komisije koju su, uz Burić, činili i predsjednik prof. mr Ratko Odalović i članica prof. mr Vesna Bošković”, navodi se sajtu UCG.

Sa Fakulteta likovnih umjetnosti ističu da su upravo ovakve reference “naših studenata na internacionalnoj umjetničkoj sceni i najveća satisfakcija profesora, potvrda kvaliteta, kao i preporuka budućim kandidatima”.

Bonus video: