Otvorena izložba slika "Preplitanje / Intenzitet prostora"

„Upravo je emocija ono suštinsko što najduže traje kada govorimo o sjećanjima, zbog toga se u Bojaninim radovima uvijek osjeća dinamična i napeta atmosfera iz koje bukti pregršt emotivnih stanja", ipričala je Pehar

1135 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Mirela Hodžić
Foto: Mirela Hodžić

Izložba slika Bojane Popović, „Preplitanje / Intenzitet prostora“, otvorena je sinoć u galeriji Cue u Podgori, a biće otvorena do 22. novembra.

Izložbu je, odlomcima iz kataloga istoričarke umjetnosti Nine Milićević, otvorila Romana Pehar, likovna umjetnica.

„Rađeni na papiru, uglavnom kombinovanim tehnikama radovi ove umjetnice zasnovani su na fenomenu sjećanja jednog prostora u datom momentu. Iz tih sjećanja stvoren je ovaj umjetnički opus. U monohronosti njenih radova ogleda se upravo njihova složena suština“, kazala je ona.

izložba
foto: Mirela Hodžić

„Likovni jezik sveden je na korišćenje crne i bijele, sa ponekom primjesom boje. Linije su ekspresivne i jasno promišljene, pa tako stvaraju utisak da su upravo one osnov jednog fizičkog i emocionalnog stanja. Njima je stvorena ravnoteža između prošlog i sadađnjeg trenutka, između onoga što se odigralo i onoga što je ostalo utkano u našu memoriju“, nastavila je Pehar.

„Iako naizgled nezavisne cjeline, novi kosmički prostori u kojima dominiraju degradivne forme i oblici, Bojanini radovi nikada nisu izgubili dodir sa prirodom i stvarnošću, već je stvarnost transformisana znakovnim elementima u svijet impulsa i energije“, dodaje likovna umjetnica.

izložba
foto: Mirela Hodžić

„Upravo je emocija ono suštinsko što najduže traje kada govorimo o sjećanjima, zbog toga se u Bojaninim radovima uvijek osjeća dinamična i napeta atmosfera iz koje bukti pregršt emotivnih stanja. Kompozicija je apstraktna svedena na fragmente, dok su geometrija i organski oblici u službi naboja snažnih energetskih vibracija. Ovdje ne možemo govoriti o konkretnim temama i narativima, već više o ideji i vizuelnoj senzaciji projektovanoj ličnim jezikom izražavanja“, ispričala je Pehar.

Kako je objasnila, izložba „Preplitanje / Intenzitet prostora“ je presjek radova koji su nastali proteklih godina dok je živjela, studirala i stvarala u Cetinju, Budvi, Ljubljani i Lisabonu.

izložba
foto: Mirela Hodžić

Popović je radove nastale u tim periodima objedinila upravo u dvije cjeline „Preplitanje“ i „Intenzitet prostora“.

Bonus video: