Onlajn, besplatno izdanje Green Festa

Među najavljenim filmovima je i višestruko nagrađivani francuski dokumentarac “Jednom kada saznaš” Emanuela Kapejina o klimatskim promjenama i smanjenju resursa, zatim američki “Ustajemo” Majkla Šauna Konaveja koji sadrži razgovore sa brojnim, poznatim i nepoznatim ljudima, poput muzičara Mobija, Dalaj Lame, Tonija Robinsa, Ričarda Brensona i DJ Spukija

792 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” biće održan od 8. do 15. novembra u onlajn izdanju, pod sloganom “Klimatska uzbuna”. Biće prikazano više od 40 filmova, uz panel diskusije na aktuelne teme zaštite životne sredine, ekologije, klimatskih promjena, održivog razvoja, prenosi portal Seecult...

Program je besplatan i obuhvata ukupno sedam dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, uz pet panel diskusije i virtuelnu izložbu, a biće dostupan na sajtu greenfest.rs. Među najavljenim filmovima je i višestruko nagrađivani francuski dokumentarac “Jednom kada saznaš” Emanuela Kapejina o klimatskim promjenama i smanjenju resursa, zatim američki “Ustajemo” Majkla Šauna Konaveja koji sadrži razgovore sa brojnim, poznatim i nepoznatim ljudima, poput muzičara Mobija, Dalaj Lame, Tonija Robinsa, Ričarda Brensona i DJ Spukija, a prikazuje nove modele uspjeha i napretka koji mogu pomoći na putu čovječanstva da napokon napravi budućnost kakvu svi zaslužuju.

Tu su još i australijski film “2040” Damona Gameaua, francuski film “Ofir - zemlja blaga” Aleksandra Bermana i Olivijera Poleta, ”Duša bicikliste” portugalskog reditelja Nuna Tavaresa, a među favoritima je i film “Kuvanje odbačene hrane” koji prati reditelja, aktivistu i kuvara Davida Grosa na putovanju kroz Evropu, prikazujući šta se sve baca od hrane i koji su to razlozi.

Filmovi kratkog i srednjeg metra, ističu organizatori, sve više pariraju kvalitetom visokobudžetnim filmovima, a gotovo 95 odsto tog programa su produkcije iz 2020. i 2021. godine. Raspoređeni su u tri kategorije - kratki metar, srednji metar i animirani film.

Obrazovni program 12. Green Festa nudi zanimljive razgovore sa nekim od najvećih domaćih stručnjaka na različite teme, a sve panel diskusije biće emitovane uživo na Fejsbuk stranici festivala.

Serija razgovora “Akcija za klimu ODMAH” počinje danas panelom “Klimatska akcija i COP26”, koji će ukazati na to koliko se napreduje u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma i kako izgleda budućnost izmijenjene klime. U razgovoru će učestvovati Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske unije, Aleksandar Macura iz RES fondacije, urednik portala Klima101 Nemanja Milović, dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta i Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole, a u nastavku slijede i druge zanimljive diskusije.

U organizaciji Centra za unapređenje životne sredine, Green Fest je i 2020. godine održan onlajn zbog pandemije koronavirusa, a predstavio je u takmičarskom programu 49 filmova iz 24 zemlje. J. K.

Bonus video: