Šezdeset godina „Mladosti“ – čuvara tivatskih uspomena na filmu

Jubilej je obilježen velikom retrospektivnom izložbom starih, ali i novih umjetničkih i dokumentarnih fotografija, čiji su autori bivši i aktuelni članovi kluba

3731 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Ni stroge epidemiološke mjere koje su na snazi nisu spriječile brojne Tivćane da se sinoć okupe u lokalnoj JU „Muzej i galerija“ i još jednom iskažu svoj pijetet i naklonost prema lokalnim foto i kino amaterima, okupljenima u Foto kino i video klubu „Mladost“ iz Donje Lastve koji je upravo proslavio svoju 60. godišnjicu.

Jubilej je obilježen velikom retrospektivnom izložbom starih, ali i novih umjetničkih i dokumentarnih fotografija, čiji su autori bivši i aktuelni članovi ovog kluba.

FKK “Mladost” od svog osnivanja je vrijedni hroničar svih značajnijih dešavanja u Tivtu, a njegovi članovi su za svioje forografije ili aamaterske dokumnetarne filmove proteklih desetljeća osvojili brojne nagrade na domaćem terenu, ali i festivalima u inostranstvu. Najnagrađivanija imena iz ovog kluba su Anđelko Stjepčević, Krsto-Kiko Tomičić, Anton-Gula Marković i Srećko Krasan, a pored njihovih, na izložbi u galeriji kompaksa “Buća-Luković” sinoć su izložene i fotrografije drugih članova “Mladosti” poput Stanka Berberovića, Roka Stjepčevića, Bernarde Moškov, Matea i Maje Gašparini, Đurice Nikolića, Vicka Matkovića i drugih.

Pored dokumentarnih ili umjetničkih fotografija sa prepoznatljivom tivatskom i bikeškom tematikom, u postavci su i fotografije nastale na putovanjima članova “Mladosti” po svijetu, kao i stari fotoaparati, kamere i aparatura koja se nekada koristila za razvijanje filmova i izradu fotografija.

“Jubilej 60 godina FKK 'Mladost' je, kada je Tivat u pitanju, praktično, polovina onoga od kada pamtimo prvu zabiljeđženu i sninmljenu fotrografiju na ovim prostorima. Snimali su profesionalci poput Laforesta, Smodlake, Foto Jadrana, Foto Rive i Foto Fokusa, ali i članovi FKK 'Mladost' iz Gornje i Donje Lastrve. Tivat je mogu reći, jedna od centara foto i kino djelatnosti kada je Crna Gora u pitanju – ne slučajno, jer fotografija u svoje vrijeme nije bila baš jeftin hobi. Za izradu jedne fotografija trebalo je pored kamera, još puno toga: posebnog papira, aparata za povećavanje, hemikalija i na kraju i posebnog studija, da ta fotografija iz čistog mraka, dođe na svjetlo dana. Država je poslije Driugog svjetskog rata, makar na ovim prostorima, stakla iza fotrografije i tako omogućila Tivtu i Tivćanima da krenu u jedan bogat, lijep i uzbudljiv fotografski život. Tada smo Tivat karakterisali kao siromašan grad bogatih ljudi – ne bogatih po novcu ili imanjima, već biogatih upravo ovim što je bio specifični lokalni duh, stvaračka energija i svim onim što se u Tivtu tada dešavalo. Pored ostaloga, to svjedočimo i na ovim večeras izloženim forografijama,” kazao je, otvarajući izložbu, član FKK “Mladost” i direktor Centra za kulturu Tivat, profesor Neven Staničić.

Foto, kino i video klub “Mladost” osnovan je 1961. godine u Gornjoj Lastvi, a svoju djelatnost odmah je proširio i na Donju Lastvu. Od samog formiranja, u kontinuitetu odmah je organizovano sedam kurseva za foto amatere (četiri u Donjoj, a tri u Gornjoj Lastvi (sa 84 polaznika. Od 1970. godine klub je proširio djelatnost i na amaterski film. U tome je značajnu pomoć pružio Aleksandar Antonić, iskusni kino amater iz Beograda, koji je održao prvi kurs domaćim polaznicima. Na tri kursa u Donjoj Lastvi, ovu obuku je pohađalo 36 polaznika. Obuku su organizovali iskusni članovi kluba: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Anton Marković i Roko A. Stjepčević.

Godinama su članovi FKK “Mladost”bili svojevrsni hroničari ukupnih društvenih, kulturnih, sportskih i privrednih zbivanja u Tivtu. Na mnogobrojnim fotografijama i filmovima zabilježili su dešavanja od neprocjenjivog značaja za istoriju grada.

“Ovo što večeras gledamo, podsjeća i na neke veoma drage ljude koji su osnivali ovaj klub, a koji nisu više sa nama, ali su ostavili neizbrisiv svoj trag na onome čiji samo djelić, večeras gledamo. Fotografija u Tivtu i dalj živi, Tivat je po svojim fotografima, televizijskim i filmskim snimateljima i režiserima ponat i daleko van granica Boke, u široj regiji. Večeras ponovno svjedočimo o jednoj bazičnoj svari iz koje je sve to krenulo i možemo biti ponosni da se družimo na jednoj ovakvoj večeri gdje će mnogi, pogotovo mlađi, sa ovih fotografija, možda upoznati i jedan Tivat kakav nikad nisu znali,” zaključio je Staničić.

Članovima FKK “Mladost” na klupskom jubileju čestitala je i direktorima “Muzeja i galerije” Tivat Jelena Bošković istakavši da ta JU ima odlinu saradnju sa tivatskim fotografima i snimateljima.

Bonus video: