tradicionalno u nekoliko crnogorskih gradova

"Beo art" revija od 2. do 6. decembra

Ljubitelji pozorišta u Podgorici, Nikšiću i Kotoru uživaće opet u predstavama koje potpisuju vrhunska autorska i glumačka imena

11241 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2021. 11:13h

"Beo art" revija predstava, poznate istoimene produkcijske kuće iz Beograda, biće održana tradicionalno u nekoliko crnogorskih gradova od danas do 6. decembra.

Ljubitelji pozorišta u Podgorici, Nikšiću i Kotoru uživaće opet u predstavama koje potpisuju vrhunska autorska i glumačka imena.

”Anika i njena vremena” - Andrićeva junakinja na sceni. Ova koprodukcija “Beo arta” i Srpskog narodnog pozorišta, inspirisana je poznatom pripovijetkom Iva Andrića. Rediteljka Ana Đorđević postavila je na scenu priču o ljepoti i ljubavi, koje umjesto blagoslova, donose patnju, bol, razdor i stradanje.

Ovo je predstava čija će priča zamisliti, likovi dirnuti, a scenografija i kostim ugoditi oku gledaoca. Uloge u komadu igraju: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić. Igranja: 4. decembar (Podgorica) i 5. decembar (Kotor).

”Čitač” - Liješevićeva interpretacija čuvenog romana. Predstava je rađena po čuvenom romanu njemačkog književnika i pravnika Bernarda Šlinka. Napisan 1995. godine “Čitač” je do sada prodat u milionskom tiražu u SAD-u, preveden na još 39 jezika, dio je obavezne školske lektire u njemačkim gimnazijama, a 2008. godine snimljen je i istoimeni film za koji je Kejt Vinslet nagrađena Oskarom za najbolju žensku glavnu ulogu. Predstava, kao i roman problematizuje i analizira konflikte poslijeratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, postavljajući mnoštvo univerzalnih moralnih pitanja. Režiju komada potpisuje Boris Liješević, dramatizaciju Fedor Šili, a uloge tumače: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić. Igranja: 2. decembar (Podgorica) i 3. decembar (Nikšić).

”Crna kutija” - opomena na zamke komunikacije 21. vijeka. Komad Ane Đorđević, u rediteljskoj interpretaciji Andreja Nosova, je inspirisan italijanskim hit filmom “Savršeni stranci” iz 2016. godine. Predstava koja je na stalnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, prati tok zajedničke večere sedam dugogodišnjih prijatelja. Pred gledaocima se okupljanje sa lijepim povodom i opuštajućom atmosferom brzo pretvara u napeti prikaz ovisnosti o modernoj tehnologiji. Pametni mobilni telefoni - razgovori, poruke, komentari na društvenim mrežama gostiju, na početku, igre radi, postaju svima dostupni. Kako veče odmiče oni otkrivaju koliko malo znaju jedni o drugima. Uloge tumače: Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Ivana Nikolić, Ivan Zarić, Nemanja Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović i Aleksandar Vučković. Igranja: 4. decembar (Nikšić), 5. decembar (Podgorica) i 6. decembar (Kotor).

”Histerija” - pozorišni susret Frojda i Dalija. Predstavu je po tekstu Terija Džonsona, režirao Ivan Vuković. Riječ je o psihoanalitičkom vodvilju koji prikazuje šta se dogodilo kada su se 1937. godine u Londonu sreli otac psihoanalize Sigmund Frojd i princ nadrealizma Salvador Dali. Urnebesno mračna i jezovito smiješna, drama “Histerija” osvojila je, kao komedija godine, britansku nagradu “Lorens Olivije”, najznačajnije priznanje za dramu na engleskom jeziku. U popularnoj balkanskoj verziji, uloge tumače: Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić, Aleksandar Đinđić i Anđelika Simić (glas). Igranja: 3. decembar (Kotor), 5. decembar (Nikšić).

”Amateri” - emotivna golotinja. Okosnicu radnje predstave, čiju režiju potpisuje Momčilo Miljković, čini pokušaj “smotanog fakultetlije” i “školovanog vodinstalatera” da okupe družinu koja će im pomoći da se snimanjem filmova za odrasle izvuku iz bijede u kojoj žive. Nizom komičnih situacija se umjesto tjelesne pred publiku prikazuju emotivna golotinja, strepnje, frustracije i utopijske želje mladih ljudi koji zapravo igraju amaterske uloge u sopstvenom životu. Glumački tim čine: Sanja Ristić Krajnov, Marko Savković, Danilo Milovanović i Dimitrije Dinić. Igranja: 2. decembar (Nikšić), 3. decembar (Podgorica) i 4. decembar (Kotor).

Sve predstave igraće se u 20 časova i to u: KIC-u “Budo Tomović’’ u Podgorici, Nikšićkom pozorištu i Kulturnom centru “Nikola Đurković” u Kotoru. Revija će se realizovati u skladu sa aktuelnim mjerama i preporukama protiv širenja pandemije virusa korona.