Šta je sreća?

Povodom Dana opštine Budva, večeras i sjutra će biti izvedena predstava “Prah”

1220 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Press služba Grad teatra
Foto: Press služba Grad teatra

Predstava “Prah”, po tekstu Đerđa Špira, a u režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena danas i sjutra u Budvi, povodom Dana opštine Budva, obje večeri u 20 časova u kongresnoj sali hotela “Mediteran”.

U predstavi igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.

”On jednog popodneva dođe kući ranije s posla, a ona tek dolazi s pijace da spremi krompir za ručak. Ništa od ručka, ostaće gladni. Nešto strašno važno se dogodilo i to mora da joj saopšti. Ali kako da joj saopšti šta je sreća? Je li sreća sigurnost? Je li novac sreća? Je li sreća blagostanje? Kako da je zavrijedimo, kako da objasnimo da smo je zaslužili? Je li sreća nešto čemu samo možemo da težimo? Otkud ta ljudska vjera u lutrijsku srećku? Pitanje je, zapravo, ima li kraja društvenoj ‘tranziciji’ ili će se ljudi dijeliti na one koji se klade na sreću i one koji su ‘srećni’ profiteri. Postaje li nam smiješno svako moralisanje na temu novca? Ko još vjeruje da siromašni mogu biti srećni?”, zapisao je mladi Mićunović prilikom rada na ovom komadu.

Đerđ Špiro je rođen u Budimpešti 1946. godine i danas je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Piše romane, pripovijetke, drame, pjesme, eseje, bavi se istorijom i teorijom književnosti, prevodilaštvom. Diplomirao je mađarsku i slovensku književnost na Univerzitetu Eotvos Lorand (ELTE) 1970, a potom i žurnalizam i sociologiju. Svojim avangardnim stilom, likovima sa margine, bogatim i sočnim jezikom, Špiro često šokira tradicionalnu mađarsku kritiku.

Veljko Mićunović je rođen 1986. godine. Diplomirao je pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Egona Savina. Predstave koje je režirao gostovale su i nagrađivane na više od 20 festivala u zemlji i inostranstvu.

Tekst je preveo Radoslav Milenković, režiju, adaptaciju teksta i izbor muzike potpisuje Veljko Mićunović, scenograf je Ljubica Milanović, a kostimograf Marina Vukasović Medenica. Gostovanje organizuje JU “Grad teatar”, a zbog ograničenog broja mjesta, rezervacije su neophodne, i to putem broja telefona +38233402935.

Bonus video: