Trenutak kada čovjek i planina postanu jedno

“Ovo nije planinarski dnevnik pisan retrospektivno, već knjiga čiju građu su stvarale generacije planinara, a kojom Vujović rješava jedan od temeljnih zadataka crnogorske planinarske struke i sportske kulture, posebno za svoj PSD Javorak. To je njen osoben kvalitet…", rekao je Nikolić

4885 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

„Pametni ljudi kažu: najvrednija stvar koiu čоvjek može da potroši je vrijeme. Planine vas uče kako da odrastete, živite, kako da savladate svoj рut do krovа svijeta, kako da planinarite, da ostvarite snove. Tu su uvijek tri dimenzije i tri pravca vremena: ргošlost, sadašnjost i budućnost - teško ih je objediniti. Šlagi Vujović je uspio u tome. Njegova knjiga ‘Moj put na krov svijeta’ јe sjajna potvrda toga”, kazao je prof. dr Gojko Nikolić na promociji pomenute knjige koju je napisao poznati crnogorski planinar Dragutin Šlagi Vujović.

Promociju monografije u kojoj je, kako to autor voli da kaže, opisano kako su malena Crna Gora, Planinarsko smučarsko društvo “Javorak” i on stigli na najveći vrh svijeta, Mont Everest, Vujović je započeo u rodnom Nikšiću, na rođendan, a zatim će uslijediti promocije po ostalim gradovima Crne Gore.

“Ovo nije planinarski dnevnik pisan retrospektivno, već knjiga čiju građu su stvarale generacije planinara, a kojom Vujović rješava jedan od temeljnih zadataka crnogorske planinarske struke i sportske kulture, posebno za svoj PSD Javorak. To je njen osoben kvalitet… To je vrijedna knjiga, knjiga životnom strašću i visinom prožeta”, kazao je Nikolić koji je jedan od recezenata knjige.

Istakao je da knjiga ima 305 strana podijeljenih u sedam рoglavlja, blizu 200 kvalitetnih fotografija, da je pomenuto skorо 800 ljudi, 30 planina, blizu 100 vrhova, više od 40 država i gradova, desetine rijeka i jezera.

“To je autorova decenijska staza gdje je svaki korak novi susret i nova geografija…To je priča kako se čeliči duh, slijedi strast, slušа onaj ‘unutrašлji gonič’, kako se visoko podiže ljestvica za sebe i druge, sve do 8.848. i пeki metar više, jer to je trenutak kad su čovjek i planina jedno, kad zajedno poгastu za visinu ljudsku figure, to je trenutak čiste emocije”, kazao je Nikolić govoreći o knjizi čovjeka “čija jе prva adresa PSD ‘Javorak’, sinonim planinarskog života u Сrпoj Gori”.

Dragutin Vujović
foto: Svetlana Mandić

Novinarka, pjesnikinja i planinarka, član PSD “Javorak” Jelena Jovanović, kazala je da je Šlagi po ko zna koji put učinio ponosnom, na čemu mu je zahvalna.

“Bilo je veoma teško čekati da dođemo do ovog trenutka da svi možemo da imamo primjerak ove sjajne knjige u rukama. Znam da će vam to značiti, pogotovo nama koji smo od Šlagija učili pre planinarske korake. Ja sam ih naučila i više od pola života slušam sve što on kaže, kada je planina u pitanju. Šlagi je podjednako dobar u pisanju, kao u planini. Većina vas zna kakav je u planini, ali ćete otkriti kakav je u prenošenju iskustva u riječi i u korice ove knjige“, kazala je Jovanović koja je bila „aktivni učesnik u stvaranju finalnog proizvoda“, monografije.

U knjizi, koja je i omaž ljudima koji su stvorili “Javorak”, opisani su i usponi na planine koje su prethodile kao priprema za uspon na “krov svijeta”, Vujovićev planinarski put, a predstavljene su, pored uspješno realizovanog pohoda na Everest, i dvije ekspedicije kojima je malo falilo da “dohvate nebo” i “krov svijeta” – one iz 1996 i 2009. godine.

Dragutin Šlagi Vujović kazao je da monografija nije samo njegova, nego i svih onih generacija planinara „Javorka“ koji su njima trojici utrli put do „krova svijeta“, ali i mladih koji tek krče neke svoje staze.

Dragutin Vujović knjiga, knjiga Moj put na krov svijeta
foto: Svetlana Mandić

„“Kroz 'Javorak' gledam taj moj životni put. Vaspitao sam se i osnovne korake naučio sam u planinarskom društvu, tako da sam veoma vezan za njega. Svake godine pravimo ekspedicije i ove mlađe generacije 'zarazimo' da krenu ovim našim stopama. Put, kao što ćete vidjeti kroz moju knjigu nije nimalo lak, jednostavan, nego je veoma trnovit. Svaka generacija je imala svoju posebnu priču i mogla je da napiše dosta toga proživljenog kroz planinarski život. Jedan od recezenata, pokojni Danijel Vincek je jedan od glavnih krivaca za ovu moju knjigu i za vođenje dnevnika na ekspedicijama i pripremama“, kazao je Vujović.

Kako je nagalsio, shvatio je da je pisani trag jedno veliko bogatstvo.

„ Mi imamo našeg Miloša Bojanovića čuvenog, koji je još 1957.godine izdao vodič u Durmitoru, koji se i dan–danas koristi i veoma je upotrebljiva knjiga. Svaka generacija je ostavila u pisanom tragu to što su radili. To je jedno veliko bogatstvo“, istakao je autor knjige koju je izdala JU Narodna biblioteka „Njegoš“.

Moderator večeri, koja je organizovana u “Zahumlju”, u okviru decembarskog programa Nikšićke kulturne scene, bio je Miro Nikolić koji je čitao odlomke iz monografije.

Bonus video: