Audicija za Baletski studio

Kandidati treba da imaju završenu srednju baletsku školu i igračko iskustvo, a dokaz o tome šalju na mejl Muzičkog centra prije audicije koja će biti održana 23. decembra

1873 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Muzički centar Crne Gore
Foto: Muzički centar Crne Gore

Iako Crna Gora do sada nije imala profesionalni, institucionalni, državni baletski studio, uskoro će se i to promijeniti, baš kako je početkom novembra najavila nova poslovna direktorica Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) Isidora Damjanović.

Jedna od ideja novog rukovodstva je uspostavljanje Baletskog studija u sklopu institucije Muzičkog centra, a tim povodom centar je juče raspisao audiciju za prijem članova.

Uslov za prijavljivanje kandidata je da imaju završenu (makar) srednju baletsku školu i igračko iskustvo. Prije same audicije, koja će biti održana 23. decembra tekuće godine, neophodno je na mejl MCCG proslijediti prijavu sa dokazima o stečenom obrazovanju i iskustvu. Prijave je potrebno slati na adresu info@mmc.co.me. Audicija će biti održana krajem mjeseca u 19 časova, u prostorijama MCCG, najavili su oni u saopštenju.

S obzirom na to da Crna Gora nema profesionalni baletski ansambl, uspostavljanje jednog u sklopu Muzičkog centra, kojim će i ta institucija proširiti sferu djelovanja, od posebnog je značaja za crnogorsku kulturnu scenu.

”Studio će startovati sa radom u januaru 2022. godine, a krajem aprila očekujemo i prvu premijeru”, istakla je Damjanović na konferenciji za medije.

Ona je tada objasnila i da je namjera menadžmenta da se baletski studio u narednom periodu profesionalizuje, da preraste u profesionalni ansambl, što bi bila druga programska linija Muzičkog centra.

”Takođe, ako se eksperiment sa baletom ispostavi kao uspješan, planiramo i zapošljavanje jednog koreografa i četvoro plesača”, rekla je Damjanović i istakla da bi broj zaposlenih rastao, čemu se nada već od sljedeće sezone.

Pored Baletskog studija, Damjanović je tada najavila i da planiraju da se okrenu vaninstitucionalnim projektima kako bi proširili i/ili stavili u funkciju i ostale segmente i potencijale koje Muzički centar posjeduje.

Bonus video: