Misteriozni umjetnik Benksi želi da spasi zatvor u Redingu

Umjetnik se nada da će zatvor pretvoriti u „utočište za umjetnost" sa oko 10 miliona funti od prodaje šablona korišćenog za umjetničko djelo koje je naslikao na strani zatvora u martu

2700 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO Manfred SzlezakBETAPHOTO Manfred Szlezak
Foto: BETAPHOTO Manfred SzlezakBETAPHOTO Manfred Szlezak

Misteriozni umjetnik Benksi pokreće akciju i želi da uloži milione funti kako bi pomogao da se jedan zatvor pretvori u - umjetnički centar.

Predlog, akcija i doprinos umjetnika, koji je najpoznatiji po neobičnim i originalnim muralima, mogao bi da spriječi da zatvor, u kome je nekada bio zatočen i čuveni književnik Oskar Vajld, bude srušen, a prostor eventualno ustupljen investitorima za izgradnju stambenih blokova.

Benksi
foto: Twitter

Umjetnik se nada da će zatvor pretvoriti u „utočište za umjetnost" sa oko 10 miliona funti od prodaje šablona korišćenog za umjetničko djelo koje je naslikao na strani zatvora u martu.

Njegov doprinos, zajedno sa kampanjom savjeta „Reding" obezbijedio bi ukupno 12,6 miliona funti, koliko je procijenjeno da je potrebno za transformaciju.

„Pretvaranje mjesta koje je Oskara Vajlda držalo zatočenog i uticalo na njegovo stvaralaštvo, u utočište umjetnika je nešto što moramo da uradimo", rekao je Benksi.

Mural umjetnika prikazuje figuru, za koju se smatra da je Vajld, koji se sa pisaćom mašinom spušta sa zida, i to na užetu napravljenom od vezanih čaršafa.

Šablon za to djelo je bio izložen u Bristolskom muzeju i umjetničkoj galeriji ranije ovog mjeseca.

Oskar Vajld držan je u ovom zatvoru između 1895. i 1897. godine, nakon što je osuđen za „grubu nepristojnost" kada je razotkrivena njegova homoseksualna veza sa lordom Alfredom Daglasom.

Džejson Brok, predsjedavajući savjeta grada Redinga, rekao je: „Pozdravljamo pažnju i Benksijev interes za, sada praznu zgradu zatvora, kao i zahtjev nadležnim institucijama da postane čvorište umjetnosti, nasljeđa i kulture od lokalnog i nacionalnog značaja".

Bonus video: