DECEMBAR U MUZIČKOM CENTRU CRNE GORE

Koncerti CSO pod upravom maestra Mladena Tarbuka

Maestro Tarbuk je prvi nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom imao prije tri godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, a u decembru će dirigovati dva od šest koncerata tokom ove sezone

1967 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Muzički Centar Crne Gore
Foto: Muzički Centar Crne Gore

Tokom decembra, Crnogorski simfonijski orkestar održaće dva koncerta na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore pod upravom dirigenta, kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, maestra Mladena Tarbuka. Maestro Tarbuk je svoj prvi nastup sa CSO imao prije tri godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, a u decembru će dirigovati dva od šest koncerata tokom ove sezone, budući da je za 2021/22. izbaran kao gostujući šef-dirigent nacionalnog ansambla.

Mladen Tarbuk
Mladen Tarbukfoto: Muzički Centar Crne Gore

Prvi koncert biće održan u petak, 10. decembra u 20 časova, a na programu orkestra naći će se popularna uvertira iz opere „Figarova ženidba“ Volfganga Amadeusa Mocarta, potom „Koncert za violinu, gudače i čembalo u a-molu“ Johana Sebastijana Baha u kojem će solističku dionicu interpretirati violinistkinja Crnogorskog simfonijskog orkestra Milana Bjelobaba, a nakon pauze premijerno „Simfonija br. 3 u D-duru“ Franca Šuberta.

Milana Bjelobaba
Milana Bjelobabafoto: Muzički Centar Crne Gore

Drugi decembarski koncert koji će biti održan 17. decembra u 20 časova rezervisan je za monumentalno četvorostavačno ostvarenje Antona Bruknera - „Simfoniju br. 4“.

Ovo će biti prvi put da crnogorski simfoničari izvode jedno djelo iz simfonijskog opusa ovog austrijskog umjetnika. Nastala na vrhuncu epohe romantizma, ova kompozicija koja nosi podnaslov „Romantična“, ima tri verzije, a orkestar će na koncertu 17. decembra izvesti posljednju, treću verziju iz 1888/89. godine.

Pred početak oba koncerta, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 19.30 časova, biće priređeni „Razgovori pred koncert“ sa maestrom Mladenom Tarbukom, u okviru kojih će posjetioci imati priliku da dobiju uvid u inspiraciju i ideje kompozitora čija djela budu izvodili crnogorski simfoničari.

Maestro Tarbuk će govoriti o nosećim tematskim materijalima i dramaturgiji odabranih kompozicija, zatim interpretatitivnim izazovima koje kompozitori postavljaju pred izvođače, dok će publika biti u prilici da kroz razgovore sa dirigentom dobije odgovore na sve pojedinosti koje ih budu zanimale.