Iva Kasalica dobitnica stipendije "Radomir Pule Milović"

Kasalica se, pored uspjeha na osnovnim i specijalističkim studijama, istakla i angažmanom na brojnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti, a posebno filma

906 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Filmski Centar Crne Gore
Foto: Filmski Centar Crne Gore

Iva Kasalica, studentkinja druge godine postdiplomskih master studija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju dobitnica je stipendije “Radomir Pule Milović” za 2021. godinu, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Crne Gore.

Stipendija koju Filmski centar Crne Gore dodijeljuje najboljim studentima filmske produkcije, ustanovljena je u znak sjećanja na producenta Radomira Pula Milovića koji je ostavio neizbrisiv trag u crnogorskoj kinematografiji.

Komisija koju su činili Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru Crne Gore i producentkinje Milena Charan i Anđelka Nenezić, u svom obrazloženju navode:

„Kasalica se, pored uspjeha na osnovnim i specijalističkim studijama, istakla i angažmanom na brojnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti, a posebno filma. U svojoj studentskoj filmografiji ima devet kratkometražnih igranih filmova, a kao producent je radila na njih sedam: „Kula“ (2016), „Marko“ (2017), „Praskozorje“ (2019), “Rikverc” (2020), “U koliko krećemo sjutra?” (2021), “Koraci” (2021) i “Poslednja nit” (2021). Filmovi su nastajali tokom studija, u saradnji sa studentima filmske i TV režije i studijskog programa Film i mediji na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a neki od njih su prikazani na regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima. Kasalica je tri godine radila u studentskoj selekciji Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festivala, gdje je takođe predstavljala projekat “Rikverc”, u okviru industrijskog programskog segmenta Mini Pitch, zajedno sa rediteljem Andrijom Mugošom osvojila prvu nagradu, nakon čega je učestvovala i na Industry Youth! Pitching forumu Zagreb Film Festivala u novembru 2019. godine. Trenutno radi na realizaciji dugometratražnog filma “Plod” (režija: Maša Šarović, scenario Sara Đurović) koji je u fazi razvoja. Na osnovu dostavljene dokumentacije, komisija je jednoglasno donijela odluku da dobitnica stipendije “Radomir Pule Milović“ za 2021. godinu bude Iva Kasalica.“

Komisija je pohvalila i dosadašnji rad i priložene reference kandidata Nemanje Popovića.

Cilj stipendije je promovisanje talentovanih mladih producenata koji se ističu svojim radom u oblasti kinematografije, kao i doprinos njihovom daljem stručnom napredovanju.

Bonus video: