Merlinka - Festival trinaesti

Festivalsko 13. izdanje počinje danas američkim filmom “Labudova pjesma” Toda Stivensa, kome je u uvodnom programu priređena mini retrospektiva u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

937 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FESTIVAL MERLINKA
Foto: FESTIVAL MERLINKA

Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka” prikazaće od 9. do 12. decembra u Domu omladine Beograda 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, objedinjenih sloganom “Festival 13”, koji je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i čitavom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa.

Festivalsko 13. izdanje počinje američkim filmom “Labudova pjesma” Toda Stivensa, kome je u uvodnom programu priređena mini retrospektiva u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Stivens je poznat po filmovima “Edge of Seventeen” i “Gypsy 83” i parodijama na filmove “American Pie” (Američka pita) - “Another Gay Movie” i “Another Gay Sequel”.

Scena iz filma “Labudova pjesma” Toda Stevensa
Scena iz filma “Labudova pjesma” Toda Stevensafoto: REUTERS

Među odabranim filmovima su i francuski “Down in Paris”, brazilski kandidat za Oskara “Private Desert”, kanadski “Jump, Darling” sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je to bila posljednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal - Ispovijest ubice”…

Merlinka će prikazati i 11 domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija. Nekoliko filmova snimljeno je u koprodukciji sa samim festivalom.

Među domaćim filmovima su “Animus” Milice Spasojević, “Solskin” rediteljke Vere Kulić, “Pustoš” Petra Lakića, “Moram nešto da ti ispričam” Andrije Mitrovića, “Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali” reditelja Balše Lekovića, kao i “Terezini sinovi” o životu kvir ljudi u savremenoj Srbiji.

Tu su i kratki dokumentarni filmovi: “S one strane duge” Milice Spasojević, “Kume, izgore ti kesa” Isidore Goncić i Predraga Azdejković, osnivača i direktor “Merlinke”, te dokumentarci “Kraljica Prajda” i “Safe Space” Jovana Ilića.

Pored kratkih, biće prikazan i dugometražni film “Strah od leptira” koji je nastao prema motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić, sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama, koji prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Osim u Beogradu, 13. festival “Merlinka” biće održan i od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival Merlinka održava se svakog decembra od 2009. godine u Domu omladine Beograda u znak sjećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, a sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umjetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Bonus video: