Pitanja tehnologije, kulture, savremene umjetnosti i svijeta

Pobjednik drugog Bijenala je Andrej Škufca iz Slovenije za rad „Black Market“. Izložba djela svih mladih umjetnika može se pogledati u Podgorici, u Dvorcu Petrovića do 30. januara

1386 pregleda 0 komentar(a)
Pobjednički rad "Black Market", Foto: Centar savremene umjetnosti
Pobjednički rad "Black Market", Foto: Centar savremene umjetnosti

Bijenale mladih umjetnika i umjetnica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, Bijenale Post-YU+th, okupilo je osam stvaralaca koji su svoja djela predstavili u Dvorcu Petrovića u Podgorici gdje je otvorena postavka njihovih radova.

Pobjednik drugog Bijenala je Andrej Škufca iz Slovenije sa radom „Black Market“, odlučio je žiri u sastavu: Tjaša Pogačar, Ljiljana Karadžić i Barbara Gregov.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Centar savremene umjetnosti

"Rad Andreja Škufce predstavljen je kao mreža koju karakterišu fikcija, tehnološki dizajn, procesi industrijske proizvodnje i sintetički materijali. Njegove instalacije ne samo da kombinuju tehnološke i fiktivne elemente, već proizvode imerzivna i naizgled animirana okruženja u kojima ljudski agensi više nijesu centralni", navodi se u obrazloženju žirija.

Bijenale Post YU+TH, Bijenale Mladih
foto: Centar savremene umjetnosti

Škufca je do sada imao više samostalnih izložbi, u Ljubljani, Zagrebu, Pragu, a učestvovao je i na grupnim izložbama u Rimu, Budimpešti, Ljubljani... Urednik je u časopisu "Šum".

Žiri je odluku donio jednoglasno, istakli su i dalje primijetili da njegovo djelo "komentariše savremena pitanja kapitalističke ekspanzije".

"Black Market je skulpturalno okruženje koje upućuje na odnos između tehnologije kao samorastuće infrastrukture u kojoj čovjek nije više centralni subjekt. Na taj način rad komentariše savremena pitanja kapitalističke ekspanzije, njegove ektrakcijske logike i ekoloških konsekvenci, a pri tome se poziva na naučnu fantastiku u literaturi i filmu, kao i vizije tehnologije u popularnoj kulturi", obrazložio je žiri.

Sa izložbe
Sa izložbe foto: Centar savremene umjetnosti

Oni su donijeli odluku i da posebno pohvale radove „Thank you for being here with me“ i „Ne sasvim nasumično i rijetko“ Marka Gutića Mižimakova iz Hrvatske, jer, ističu, "otvaraju nedovoljno zastupljena pitanja odnosa tehnologije i queer tijela u regionalnom kontekstu.“

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, kao organizator Bijenala otkupljuje nagrađeni rad.

Ovogodišnji selektor Bijenala Mladih Post-YU+th je umjetnik i kurator Darko Vukić, a ostali učesnici koje je odabrao su i: Milica Mijajlović i Brigita Antoni iz Crne Gore, Luka Ličina iz Srbije, Laureta Hajrullahu sa Kosova, Miloš Trakilović iz Bosne i Hercegovine i Natasha Nedelkova iz Sjeverne Makedonije.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: Centar savremene umjetnosti

Veliki doprinos u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala dala je i Fondacija „Ćano Koprivica“, ističu iz Centra savremene umjetnosti. Izložba Post-YU+th se može pogledati u Dvorcu Petrovića do 30. januara.

Bonus video: