Priznanje nazvano po liku iz romana Dubravke Ugrešić

”Pobunjene čitateljke” prate domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u javne kulturne politike koje često zanemaruju žensko stvaralaštvo

2043 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Nedavno ustanovljenu regionalnu književnu nagradu “Štefica Cvek”, udruženje “Pobunjene čitateljke” dodijeliće u januaru 2022. godine, saopšteno je iz tog udruženja, a prenio je “Danas”.

”Pobunjene čitateljke” prate domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u javne kulturne politike koje često zanemaruju žensko stvaralaštvo. Ove jeseni odlučile su da nastave rad na afirmaciji ženskog i ostalih marginalizovanih stvaralaštava, a jedna od ključnih aktivnosti u tom pravcu je i osnivanje regionalne književne nagrade “Štefica Cvek”.

”Odlučile smo da nagradu nazovemo po liku iz romana Dubravke Ugrešić ’Štefica Cvek u raljama života’, ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslovenske književnosti i neizostavni dio regionalne feminističke lektire”, navodi se u saopštenju “Pobunjenih čitateljki” koje su, ističu, za naziv ove nagrade odobrenje dobile od same autorke kultnog romana.

Nagrada “Štefica Cvek” ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021. Osnivanje nagrade podrazumijeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od oko 50 kulturnih radnica i radnika iz zemalja sa BHSC govornog područja - književnica i književnika, kritičarki i kritičara, novinarki i novinara, urednica i urednika i drugih.

U pitanju je priznanje nekompetitivnog karaktera, pa “Pobunjene čitateljke” neće dodijeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vrijedne pažnje, a na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka, navodi se u objašnjenju.

”Fokus će biti na proznim ostvarenjima - romani i zbirke kratkih priča pobunjene književnosti, odnosno književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i kvir temama ili raznolikim temama pristupa na feministički i kvir način, ali su dobrodošla i djela manjinske, antikolonijalne ili neomarksističke književnosti, kao i djela koja su estetski inovativna”, poručuju oni.

Osnivanje nagrade “Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.

Udruženje Pobunjene čitateljke postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti. Misija ovog udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih i nacionalističkih obrazaca.

Bonus video: