Radoman, Milena i Hazir pobjednici Nikšićkih književnih susreta

Nagrađeni pjesnici dobili su plakete, a njihove rukopise objaviće izdavačka djelatnost Narodne biblioteke “Njegoš” i iste promovisati tokom narednih Susreta

2902 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

”Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života”, govorio je Žak Prever.

Nikšiću se ponovo dogodila poezija i XIV Nikšićki književni susreti su upravo završeni stihom i dodjelom nagrada onima koji se trude, i u tome uspijevaju, da ljepotu jezika i smisao života, pretoče u riječi.

Hazir Župljanin, sedamnaestogodišnji učenik Srednje ekonomsko-trgovinske škole iz Novog Pazara, koji je prethodno objavio zbirku dečije poezije “Ceo svet je moj” dobio je treću nagradu za rukopis “Elan”.

Novinarka i izvršna direktorica nedjeljnika “Monitor”, Milena Perović dobila je drugu nagradu za rukopis “U šaci 77”, dok je Radoman Čečović, nastavnik književnosti iz Podgorice, koji je do sada objavio dvije knjige, “Krivotvorne pjesme” i Priče o malim i velikim čudima” (drugu knjigu u saradnji sa Kemalom Musićem), dobio prvu nagradu za rukopi “Riba je crvena”.

Tako je, jednoglasno, odlučio tročlani žiri u sastavu prof.dr Rajka Glušica, dr Gordana Kustudić i književnik Enes Halilović, predsjednik žirija. Na konkurs su pristigla 24 rukopisa, a žiri je, kako stoji u odluci, konstatovao da je ovogodišnja produkcija bila veoma plodna i da se izdvojilo nekoliko pjesničkih rukopisa koji su približnog kvaliteta.

”Odlučivale su nijanse i smatramo da su ovi rukopisi zreli za objavljivanje. Sva tri autora (ili autorke) imaju izgrađenu individualnost i njihove rukopise smatramo veoma kvalitetnim, zaokruženim i originalnim pjesničkim ostvarenjima. Pohvalili bismo rukopis pod šifrom ‘Kaleidoskop’ (autora Gorana Popovića) koji je poslao zanimljivu poeziju za djecu. Radili smo bez ikakvih sugestija ili pritisaka od strane organizatora ili od strane bilo koga. Naša odluka je jednoglasna”, stoji u odluci žirija.

Nagrađeni pjesnici dobili su plakete, a njihove rukopise objaviće izdavačka djelatnost Narodne biblioteke “Njegoš” i iste promovisati tokom narednih Susreta.

”Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade. S obzirom da imam 17 godina ova nagrada za mene predstavlja veliki podstrek da nastavim da pišem. Početak svakog uspjeha je želja, a moja želja je bila da se moj rukopis prepozna i da se dopadne čitalačkoj publici, kao i kritičarima. Drago mi je što sam osvojio nagradu i nadam se da ću je biti dosledan”, kazao je Župljanin koji se obratio online.

Milena Perović je istakla da je njena poezija mlada, jer se sa stihom druži nepuno godinu.

”Samo po sebi je velika stvar i dar da uđete u 40. u neki novi svijet, ali je još veći dar i posebnost da vam taj svijet odmah poželi dobrodošlicu na vratima. Na taj način doživljavam ovu nagradu”, istakla je Perović.

Poezija ne može bez čitalaca, a Čečović se, u stilu sa pjesmama koje piše, našalio i kazao da je siguran da, za sada, ima tri čitaoca - žiri.

”Ovo je ta situacija kada sam ponosan na tri čitaoca - dvije čitateljke i jednog čitaoca. Moja poezija će imati čitaoce”.

Nagrađeni pjesnici su publici predstavili neke od svojih pjesama, a onda su riječ uzeli oni koji su im i omogućili da nastupe na Književnim susretima koje već 24.put uspješno organizuje Narodna biblioteka “Njegoš”.

”Rukopisi koje smo nagradili su vrlo orginalni i nadam se da će zaživjeti i da će se o njima i pisati. Za trećenagrađenog sam pretpostavio da je u pitanju mlad čovjek, mada se vidjelo po temama da već ima čitanja antičke literature. Drugi rukopis je ritmički zreo, a prvi rukopis je veoma dobar. Pjesnički humor je nešto što se vrlo rijetko sreće, a autor prvog rukopisa je pokazao da može tako prirodno da rimuje sa humorom”, kazao je predsjednik žirija.

Čestitao je organizatoru Susreta i istakao da je pravo herojstvo podržati literaturu i pisce u vremenu “surovog kapitalizma”, kao i da nije više dovoljno da se što više čita, već je potrebno i što više razgovarati kako se ne bi zaboravio jezik zahvaljujući kome otkrivamo i ono što ne znamo. Kako je kazao, Književni susreti su svijetla tradicija po kojoj je Nikšić prepoznatljiv i koji iznova pokazuju i dokazuju da smo daleko od floskule da je poezija mrtva.

”Dobili smo 24 anonimna rukopisa i meni je bila nevjerovatna avantura čitati nečiji tekst i otkrivati ko to piše, kojih je godina, iz koje kulture, kojih interesovanja, šta ga zanima, ko se ovako moćno igra jezikom i postiže tu estetsku i poetsku funkciju u jeziku, ko je najvještiji”, kazala je Rajka Glušica, član žirija.

Njena koleginica Gordana Kustudić, čestitala je direktorici Biblioteke, mr Bojani Obradović, što je za veoma kratko vrijeme od kako je na čelu ustanove organizovala dvije kvalitetne manifestacije - jesenji Sajam knjiga, prvi put, i Književne susrete.

”Možda sam pristrasna, ali Nikšić jeste stjecište, otjelovljenje kulture i vjerujem u tu ideju Nikšića kao takvog. Nadam se da će sa ovakvim manifestacijama on samo još više kulturno rasti”, kazala je Kustudić.

Članovi žirija su istakli da su se, pored nagrađenih rukopisa, izdvojila još tri i da se nadaju da će i oni imati priliku da uskoro objave svoje zbirke.

Direktorica Biblioteke je istakla zadovoljstvo što je ispoštovan jedan od najvažnijih kriterijuma žirija konkursa - objektivnost, da srećna što će književnost dobiti tri kvalitetne knjige, ali i tužna što nijesu u mogućnosti da nagrade i ostale autore čiji rukopisi su se izdvojili.

”Čestitam dobitncima i nadam se da ćemo u narednim mjesecima objaviti njihove zbirke i svjedočiti i nekoj promociji. Nije samo važno izdati djelo, bitno je i baviti se proučavanjem toga djela i nadam se da ćemo na idućim susretima imati i proučavaoce ovih tekstova. Drago mi je da na ovm Susretima vidim ljude koji su i dalje ljubitelji pisane riječi bez obzira na to što uvijek govorimo i dalje o toj krizi”, kazala je Obradović, i dodala da joj je drago što je Nikšić i dalje na onom putu na kojem je bio kada su Književni susreti počeli.

Nikšićki književni susreti, koji su trajali od 23. do 26. decembra, imali su segment za najmlađe i za odrasle, a organizovane su radionice, muzički hepeninzi, promocije knjiga, razgovori sa piscima, autorske večeri. Susreti su organizovani u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić. Sv. M.

”Samo po sebi je velika stvar i dar da uđete u 40. u neki novi svijet, ali je još veći dar i posebnost da vam taj svijet odmah poželi dobrodošlicu na vratima. Na taj način doživljavam ovu nagradu”, istakla je Milena Perović

Bonus video: