Tanja Bakić na konferenciji „Globalni Blejk”

Crnogorska književnica pozvana je da govori na prestižnom događaju u organizaciji univerzitetâ Linkoln i Bišop Grosetist

2241 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorska književnica, Tanja Bakić, pozvana je da bude govornica na prestižnoj međunarodnoj naučnoj konferenciji koja je u potpunosti posvećena djelu Vilijama Blejka, a održava se pod nazivom “Globalni Blejk” od 11. do 13. januara.

Organizator događaja su britanski Univerzitet Linkoln i Univerzitet Bišop Grosetist, a prvobitno je kao datum održavanja bio najavljen septembar 2020. godine. Međutim, zbog aktuelne pandemijske situacije, konferencija je odložena, a sada će biti upriličena u onlajn formatu umjesto u Velikoj Britaniji na univerzietetu Linkoln.

Učešće Tanje Bakić na ovoj konferenciji odnosi se na prezentaciju recepcije Blejka u savremenoj online blog-formi, oslikanu putem studija tekstualnosti. Njen tekst o Vilijamu Blejku ranije je prezentovan u galeriji Tejt Britan u Londonu 2019. godine u sklopu do sada najveće Blejkove retrospektivne izložbe u svijetu, “Vilijam Blejk: umjetnik”, a tokom ove, 2022. godine biće objavljen i u Njujorku, a nakon što je jedan od njenih radova o Blejku već uvršten u monografiju “Recepcija Vilijama Blejka u Evropi” prestižnog izdavača Blumsburi sa sjedištem u Londonu.

Konferenciju su otvorili svjetski priznati poznavaoci Blejkovog djela, a po pozivu učestvuju naučnici sa svih strana svijeta.

Vilijam Blejk (1757-1827) bio je engleski književnik, slikar, grafičar i mističar. Samouk u svemu što je radio, a obrazovao se kopirajući djela slikarskih velikana, dok je književnu kulturu stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pjesnike i savremene “predromantike”. Osim prvog djela, “Pjesničke skice”, nijedno nije štampano za njegovog života.

Tanja Bakić je pjesnikinja i književni prevodilac. Rezidencijalno je boravila u više država i učestvovala na brojnim književnim festivalima. Dobitnica je nagrade Srednjeevropske inicijative za književnost 2016. godine. Dva puta ju je internacionalni bord istoričara umjetnosti izabrao za predstavnicu Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana. Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima, a ističu se i pjesnički i prozni prevodi.

Bonus video: