Izložba "Dijapozitivi" u Nikšiću

Postavka djela Isidore Sarić biće otvorena večeras na Filozofskom fakultetu

2451 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba "Dijapozitivi" mlade crnogorske slikarke Isidore Sarić, biće otvorena večeras u Nikšiću na Filozofskom fakultetu, u 19 časova.

"Moj rad je svojevrsno svjedočanstvo emotivnog i iskustvenog... Taj unutrašnji doživljaj otvoreno prikazujem u kombinovanoj formi fotografije, filma, crteža", kazala je Sarić "Vijestima" o svom radu, uoči prošlogodišnje grupne izložbe “Ritam, prostor, trenutak” kada se predstavila u Kotoru zajedno sa Vladanom Mirković i Milenom Krivokapić.

Istoričarka umjetnosti Kristina Radović ističe da Sarić svoj način posmatranja i promišljanja umjetnosti, prikazivačkim diskursom, iznosi dokumentovano, za šta koristi jedan kompleksan postupak koji se zasniva na kombinovanoj tehnici čiji su osnovni konstitutivni i konceptualni djelovi foto-filmovi.

"Umjetnica na podlogu od platna, papira ili neke druge površine nanosi foto-filmove, pa se na kompoziciji interveniše ostalim tehnikama kao što su olovka, pastel, tuš, akril. Podloga se prekriva filmovima i bojom i postaje nevidljiva, te iako nevidljiva dospijeva do naše percepcije na metafizičkom planu i konstitutivni je dio kompozicije. Radovi raznovrsnih okvira, prozirne fotografije sa tonovima boja koji odgovaraju stvarnosti, doprinose tome da kompozicije dobijaju obličje pozitivne fotografske ploče - dijapozitiva“, zapisala je Radović.

Ona dodaje da Sarić tome pribjegava jer prepoznaje da su elementi realnog života i stvarnosti dosadili i stvaraocima i gledaocima, pa teži mijenjanju te stvarnosti - "kako u smislu vizuelnog tako i u smislu konceptualnog", tvrdi Radović.

"Isidorini dijapozitivi su varijacije jednog motiva sa različitim značenjima. Motivi (istorijski momenat, porodični momenti, lični momenti...) se ponavljaju ali sa razlikama. Ma koliko se puta matrica ponavlja, ona uvijek posjeduje različita značenja. Jedan dijapozitiv nikad ne može biti isti“, ističe Radović.

Izložbu se održava pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Univerziteta Crne Gore i JU Muzeji i Galerije Nikšić.

Sarić je rođena 1998. godine u Nikšiću, a diplomirala je 2020. na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na katedri Slikarstvo - crtež, fotografija i multumedijalna umjetnost. Trenutno je na master studijama na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku Slikarstvo - Intermedijalna umjetnost.

Bonus video: