Predstavljanje poezije Stanke Rađenović Stanojević

Događaj počinje u 19 časova, a u njemu učestvuju pjesnici Đorđije Malović i Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka

1887 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Autorsko veče Stanke Rađenović Stanojević biće organizovano večeras u Podgorici, u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova.

Učesnici su: pjesnik i pravnik Đorđije Malović, pjesnik Miljan Nikolić, teoretičarka književnosti Natalija Đaletić i autorka. U muzičkom dijelu programa nastupiće gitarista Ivan Bojović.

Književni kritičar i izdavač Gojko Božović je istakao da autorkine pjesme polaze iz naglašeno individualizovane perspektive.

"Najprije se istražuje unutrašnji svijet lirskog subjekta nastao u doticaju spoljnih faktora egzistencije i vlastitih emotivnih odjeka i saznajnih uvida. Usamljen u mnoštvu neautentičnih svjetskih izdanja, čeznući za tišinom u kojoj se može misliti i razgovarati usred brbljivih okolnosti moderne svakodnevice, ostavljen u otuđenim prilikama savremenosti, lirski subjekt melanholično, ali zato ništa manje usredsređeno, svodi račune sa svijetom s kojim se razilazi, ali u kome mora da osmisli vlastitu egzistenciju. Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomjeste oblikovanjem istinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumijevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja", zapisao je on i dodao da iz takve poetičke situacije iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, svijeta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave, biva prirodan.

Stanka Rađenović Stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učestvovala je na brojnim festivalima i pjesničkim susretima... Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik. Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Do sada je objavila zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, “Pjesme”, “Tajna polomljenih sitnica”, “Karneval u Amnionu” i “Amputirani kosmos", a za sobom ima i koautorsku zbirku “Personalni karusel”. Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj te vrste u Crnoj Gori.

Bonus video: