Film o spasavanju jednog mladog života i njegove duše

"Grana se mreža zemalja gdje se film prikazuje, a zapali smo za oko i stranim distribucijama. ‘Zlatni dečko’ se neće zaustaviti samo na bioskopima i ta priča dobija na značaju i na interesovanju”, kazao je reditelj filma Ognjen Janković

1573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U organizaciji Filmskog centra Crne Gore i Nikšićkog pozorišta, a u sklopu projekta “Ponovo radi bioskop” u Nikšićkom pozorištu je prikazan film Ognjena Jankovića „Zlatni dečko“.

Projekciji filma koji govori o mladom fudbaleru, problematičnog temperamenta i izuzetnog talenta, o svim onim “stvarima sa strane” koje su dio najvažnije sporedne stvari na svijetu, o drugoj prilici, karijeri i životu, pored reditelja, prisustvovao je i glumac Petar Strugar.

“Mislio sam da je ovo film o fudbalu, a zapravo je o svemu a najmanje o fudbalu. Ovo je jedna životna ljudska priča o mladom talentovanom momku koji zbog temperamenta, ali i zbog nesvakidašnjeg talenta, zapada u niz problema, tone sve dublje. Praktično pratimo priču o spasavanju jednog mladog života i njegove duše”, kazao je na konferenciji za novinare reditelj kome je “Zlatni dečko” debitantsko filmsko ostvarenje, a koji je publici poznat kao član hip hop grupe “Beogradski sindikat”, ali i kao reditelj i producent rialitija „Survivor”, “Pevaj, brate”…

Janković je kazao da je njegovo i Strugarevo prisustvo nikšićkoj projekciji prvo gostovanje djela ekipa “Zlatnog dečka” u Crnoj Gori.

“Od 11.januara, od kada je film premijerno prikazan, i to u trenucima kada je pandemija divljala snažno, do danas bližimo se brojci od 200 hiljada gledalaca, što je za jedan debitantski film, za male autsajdere koji se kvalitetno probijaju, brojka koja pokazuje da imamo uspjeha. Grana se mreža zemalja gdje se film prikazuje, a zapali smo za oko i stranim distribucijama. ‘Zlatni dečko’ se neće zaustaviti samo na bioskopima i ta priča dobija na značaju i na interesovanju”, kazao je Janković.

Kako je istakao, film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, gdje je shvatio da “85 odsto produkcije u regionu u ovom trenutku dolazi iz Srbije”.

“Ta vrsta novog talasa kinematografije je počela da privlači cio region i to je jako značajno i rezultati se osjećaju. Dokaz za taj kinematografski procvat je u jednoj mjeri i ‘Zlatni dečko’, film koji je korak po korak, osvajao teriotorije i kao autsajderi smo uspjeli da se dokažem kvalitetom i skrenemo pažnju na sebe”, kazao je reditelj filma o tamnoj strani sporta i “novom Maradoni”.

Petar Strugar
Petar Strugarfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Petra Strugara region mora da bude kulturološki povezan jer samo tako svi zajedno mogu da “rastu”. Kako je istakao, nije isto ako film ima priliku da odgleda 500 hiljada gledalaca ili 22 miliona.

“Mislim da je bitno da se kulturološki uvežemo i da zajedno rastemo. To je pravi put da se nadogradimo, da pariramo evropskom filmu i da nađemo neko mjesto na svjetskoj sceni”, kazao je Strugar.

U filmu igra Sonija, jednog od dvojice braće menadžera, lošeg momka koji dolazi iz kriminalnog miljea, i kako je kazao, prvi put se našao “u građevinskoj mafiji” a lik je nadograđivao zajedno sa rediteljem sa kojim je, od samog starta, bio na “istoj talasnoj dužini”.

“Kada radimo neki film bavimo se pričanjem jedne priče, a naše uloge u toj priči su da glavnog junaka ‘sprovedemo’ putem kojim je krenuoili ili da mu se ispriječimo na tom putu. Svi mi igramo neki veći dio slagalice koja mora da se ‘uklaviri’ da bi došlo do toga da to bude film kao što je ‘Zlatni dečko’ ili bilo koji drugi film sa dobrim rezultatom. Lik koga igram je ličnost za sebe, a njegova profesija nije toliko vezana za njegovu ličnost. On jeste kriminalac, ali ima svoju ličnost i išli smo na realizam u glumačkom i u filmskom izrazu, tako da je Ognjen, kao reditelj, morao da izbalansira sve te nivoe i da to izniveliše da bi na kraju dobili ‘glatku površinu’ koja tako lijepo teče bez nekih prepreka na putu”, kazao je Strugar.

Film mu je, kako je istakao, otvorio neke nove nivoe u glumi, neke nove nijanse.

“Moram dobiti ulogu da bih mogao da se nadmašim. Ognjen je to prepoznao, to je pogurao kod mene i njegovao tokom cijelog procesa. Uživali smo radeći na ovom filmu i to se na kraju i vidi”, naglasio je Strugar.

Glumačku ekip, pored njega, čine: Denis Murić, Andrija Kuzmanović, Igor Benčina, Ljubomir Bulajić, Jovana Gavrilović, Alisa Radaković, Vladimir Kovačević, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić...

Film je prikazan u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Nastavlja se digitalizacija bioskopskih dvorana

Konferenciji za novinare prisustvovala je i direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović koja je kazala da su projektom “Ponovo radi bioskop” odlučili da flim i publiku “ vrate” u bioskopske sale, u centre za kulturu, ali i u Nikšićko pozorište, mjesta koja su nekada bila sinonimi za bioskopski život Crne Gore.

Podsjetila je da je proces digitalizacije bioskopa započet 2019. godine, da su do sada digitalizovane sale u Ulcinju, Baru, Kotoru, Cetinju i Bijelom Polju, i da predstoji digitalizacija u šest opština među kojima je i Nikšić.

“Filmski centar Crne Gore je u 2021. godini investirao 260 hiljada eura u digitalizaciju bioskopa u devet crnogorskih opština. Jedna od njih je i Nikšić i Nikšićko pozorište. Filmski centar Crne Gore svake godine podrži oko 30 projekata u različitim kategorijama, a film Dušana Kasalice, ‘Elegija lovora’, je prvi film koji je završen a sufinansiran je od strane Filmskog centra Crne Gore”, kazala je Božović i dodala da su manjinske koprodukcije prilike da se uspostavi regionalna saradnja.

Prema riječima Janka Jelića, umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, kulturno objedinjavanje regiona i mogućnost saradnje su glavna okosnica “širenja” kulture na ovim prostorima.

“Valjda je to i smisao ovog posla, da to što radimo ode što šire, makar na taj prostor gdje se jezički razumijemo. Sve što radimo nema nekog posebnog značaja, ukoliko ne izađemo iz tih malih krugova”, kazao je Jelić.

Što se tiče saradnje sa Filmskim centrom, to je, prema njegovim riječima “nešto prirodno”, a projekat “Ponovo radi bioskop” podsjetio je da su bioskopi bili mjesta gdje su se ljudi okupljali.

“Očigledno postoji jedna ozbiljna intecija da bioskopi ponovo budu mjesta koja povezuju ljude, da taj kulturni sadržaj kroz bioskop ponovo bude veoma bitan”, kazao je Jelić.

Bonus video: