Zlatni suncokret Milici Vučković

Roman “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković izdvaja se zbog smjelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrijednosti savremenog svijeta u kojem su uloge unapred raspodijeljene

2101 pregleda 1 komentar(a)
Milica Vučković, Foto: Seecult.org
Milica Vučković, Foto: Seecult.org

Književna nagrada “Zlatni suncokret” za 2021. godinu dodijeljena je Milici Vučković za roman “Smrtni ishod atletskih povreda” o patološkim emotivnim vezama, u izdanju kuće Booka iz Beograda.

Žiri je većinom glasova odlučio da nagradu "Zlatni suncokret" dobije Milica Vučković - za njen roman glasali su Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov, dok se Dragan Babić opredijelio za zbirku priča Danila Lučića “Sazrevanje modrica” (Areté, Beograd), saopštila je juče kompanija Vital, koja dodjeljuje to priznanje za najbolju knjigu na srpskom jeziku jubilarni, 25. put.

Prema mišljenju žirija, među uspjelim književnim ostvarenjima u ovoj godini u različitim žanrovima, roman “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković izdvaja se zbog smjelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrijednosti savremenog svijeta u kojem su uloge unapred raspodijeljene, a odgovornosti, kao po nekakvoj nužnosti, uvijek ili previše često prebačene na pogrešne adrese.

Roman se bavi ljubavnim odnosom kao procedurom istine, u ovom slučaju bolne i pomalo crnohumorne istine. Glavna junakinja, samohrana majka iz Železnika biblijskog imena Eva, nastoji da uredi svoj život najbolje što može, ali neprestano se suočava sa preprekama (ili povredama) u vidu zanemarivanja, ravnodušnosti, psihičke torture i manipulacije. Junakinja kroz neuspjele ljubavne odnose biva degradirana i odvojena od onog najboljeg u sebi. Postavlja se pitanje da li je ona žrtva ili krivac. I da li je uopšte moguće lako razlučiti ko je žrtva, a ko krivac? Pa ipak, raspoznati ove dvije kategorije je nužno, a roman vrlo spretno ovo pitanje ostavlja otvorenim, čime se otvara onaj bitni prostor nelagode i odgovornosti koji pokušavamo da bacimo pod tepih kroz uobičajene narative o muško-ženskim odnosima, ali i o društvenim odnosima uopšte, naveo je u obrazloženju žiri.

'Smrtni ishod atletskih povreda!
"Smrtni ishod atletskih povreda!foto: Seecult.org

Milica Vučković, kako je istaknuto, na tragu riječi Iva Andrića iz ingeniozne pripovijetke "Zlostavljanje", koje su poslužile kao epigraf romana, ali u sasvim drugačijem narativnom ključu, vrlo “uvjerljivo pokazuje kako ljudi po inerciji naučenih ‘vrijednosti’ igraju uloge čak i nakon što je predstava došla do svog kraja”.

“I opet poput Andrića u pomenutoj pripovijeci, posebna vrlina Milice Vučković je velika moć stvaranja napete atmosfere unutar koje junakinja doživljava niz mučnih iskustava. Ono što je naizgled jednostavno u stvari je složeno, ali ono što od početka djeluje kao složeno zapravo i jeste složeno. Zlostavljanje nije nešto što upada u život poput Halejeve komete, već je u pitanju tihi rad manipulacije, jezičkih smicalica, notornih laži i sistemske okrutnosti. Proces zlostavljanja, kao i obrti unutar tog procesa, dočarani su na uzbudljiv način, akcenat je na pojedinačnom, ali se sve vreme oseća rad struktura i funkcija koje omogućavaju da stvari teku baš onako kako su ispisane na stranicama romana-života. Kao takav roman u najboljim trenucima dotiče suštinsko pitanje zatrovanih odnosa među ljudima: kako je moguće da se tako nešto uprkos svim racionalnim argumentima i mnogobrojnim ‘mudrim’ savjetima događa? Kako se odvojiti od same struktura koja omogućava da male povrede dovedu do ‘smrtnog’ ishoda? Gdje je granica prepoznavanja nasilja i manipulacije i u kojoj tački je moguće prekinuti proces postajanja žrtvom?”, naveo je žiri. Čitalac, kako je ocijenjeno, neće čitati nimalo "lak" roman (takvih ima na tržištu koliko hoćete), već zavodljivo štivo koje će uzdrmati okamenjene predstave.

Milica Vučković
Milica Vučkovićfoto: Seecult.org

U najužem izboru za nagradu “Zlatni suncokret” za 2021. godinu bili su, uz djela Milice Vučković i Danila Lučića, i pjesnička zbirka “Uradi sam” Dejana Aleksića (Kulturni centar Novog Sada), roman “Španska čizma” Vladimira Kopicla (Laguna, Beograd) i naučno-publicistička knjiga “Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević (Akademska knjiga, Novi Sad), za koju je dobila nagradu “Nikola Milošević” za 2021.

Nagrada će svečano biti uručena Milici Vučković 25. februara u restoranu "Tri šešira" u Skadarliji.

Bonus video: