Milutinu Mićoviću uručeno "Miroslavljevo jevanđelje"

Na dodjeli se nije, kako je ranije najavljeno, pojavila ministarka Bratić, kao ni premijer Zdravko Krivokapić. Dodjeli je prisustvovao Mićovićev brat, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a izostalo je prisustvo domaćina, predsjednika Opštine Petra Smolovića

22514 pregleda 45 reakcija 38 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Jadranka Ćetković
Sa svečanosti, Foto: Jadranka Ćetković

Državna nagrada “Miroslavljevo jevanđelje” za 2021. dodijeljena je danas u Bijelom Polju književniku Milutinu Mićoviću.

Nagradu za djelo “Luče u tami Crne Gore” Mićoviću je, u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta uručio direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva Andrija Radulović.

Protestujući protiv uručivanja nagrade Mićoviću, ispred Osnovne škole “Marko Miljanov” okupilo se nekoliko građanskih aktivista sa transparentima: “Nagradili smo Radovana, stidimo se, dosta je…”, “Ono što je pisano jezikom mržnje, nije književnost”, kao i transparent upućen ministarki Vesni Bratić “Ministarka, škole ostavite djeci”.

Na dodjeli se nije, kako je ranije najavljeno, pojavila ministarka Bratić, kao ni premijer Zdravko Krivokapić.

Pored predstavnika ministarstva prosvete, direktora drugih javnih ustnova, književnika, ceremoniji je prisutvovao prvi čovjek Nikšića Marko Kovačević, koji je učesnike protesta pozdravio sa tri prsta.

Milutin Mićović
foto: Jadranka Ćetković

Dodjeli je prisustvovao Mićovićev brat, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a izostalo je prisustvo domaćina, predsjednika Opštine Petra Smolovića.

Nagrada je, kako je bilo odlučeno u decembru, trebalo da bude dodijeljena u Kući Rista Ratkovića, ali je direktor te ustanove Kemal Musić u dopisu Ministarstvu prosvete, odgovorio da “zbog grijanja nema uslova za dodjelu”.

Odluku da nagrada“Miroslavljevo jevanđelje” pripadne književniku Mićoviću jednoglasno je donio žiri u sastavu Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić.

Predsjednik žirija, Siniša Jelušić, obrazlažući odluku, kazao je da je Mićović afirmisani i ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

"Naročito se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, ali i pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije. Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, a dobitnik je mnogih značajnih nagrada,“ kazao je Jelušić, dodajući da centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta Crne Gore.

Milutin Mićović
foto: Jadranka Ćetković

Mićović je kazao da je “Miroslavljevim jevanđeljem” mala crkva svetih apostola Petra i Pavla, a potom i grad Bijelo Polje, postala svijetla tačka na kulturnoj mapi svijeta, koja osvjetljava osam vjekova srpske kulture unazad.

“Iako je za sedam vjekova istorije, za ovo jevanđelje malo ko znao, ono je živjelo u tišini Hilandara, čuvajući krasnopis i živopis srednjeg vijeka, i jevanđelske riječi, obučene u drevnu sprskoslovensku rukopisnu ćirilicu. Srpski narod i Crna Gora sa njim drže tako visoko 'Miroslavljevo jevanđelje' zato što ono svakim slovom, iluminacijom, govori da smo već u 12. vijeku imali visoku kulturu, das mo već tada na bili utkani u moćnu vizantijsku i svjetsku kulturu, oslonjeni na Slovo iz koga 'sve postade'. I prva rečenica iz božanskog pisma, koju smo preveli na srpski jezik , i koja se nalazi na početku 'Miroslavljevog jevanđelja' jeste: Iskoni bje slovo- u početku bješe riječ”, kazao je Mićović.

Milutin Mićović
foto: Jadranka Ćetković

On je naglasio je da je “Miroslavljevo jevanđelje” metafora naše istorijske, kutlurne i duhovne drame.

Primajući ovu visoku nagradu od države Crne Gore Mićović je primijetio da je posljednjih decenija Crna Gora ušla u težak sukob sa samom sobom, sa svojim kulturnim nasljeđem, ali da se radi o sukobu koji još uvijek daje mogućnosti da se ne završi katastrofom i kolektivnom amnezijom.

Osvrćući se na nagrađenu knjigu, autor je kazao da se ona najviše odnosi na nasljeđe, prije svega Njegoševo, koje je prisutno u našoj savremenosti, jer su te luče uvijek žive.

“Kad bolje pogledamo u sebe i u kutlurno nasljeđe, vidjećemo da se sva duhovna borba vodi, da se domognemo bar zračka tog prvog Slova, na kojem stoji sve što istinski postoji. Ta polemika se svodi – ili boriti se za punoću smisla i Slova okje nas oslovljava po imenu, ili, bez podviga da zaboravimo na to Slovo i pređemo u nbeslovesnost, prihvatajući falsifikate, škrabotine, smrtni zaborav, nihilizam, sopstveno preimenovanje i razimenovanje”, kazao je Mićović.

“Drago mi je da vas sve pozdravim, prije svega u gradu u kojem je pisano 'Miroslavljevo jevanđelje', koje je nastalo dvadesetak godina prije nego što se pretpostavljalo”, kazao je direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva Andrija Radulović. “'Miroslavljevo jevanđelje' je u naučnom i umjetničkom smislu toliko reprezentativno djelo, kojim bi se ponosile mnogo veće kulture od naše. Književnost ima taj zadatak da uspravi čovjeka pod nebom, na tom zadatku je i Mićović, čija je riječ ponekad jetka, ali čija se riječ pamti. Nadamo se da će Mićović još dugo biti sa nama, da će pisati i osvajati značajne nagrade, a pamtiće se po tome što je zavrijedio Miroslavljevo jevanđelje”, kazao je Radulović.

Bonus video: