Projekcije filma „Mar“ Milorada Milatovića na evropskim festivalima

“Mar” je priča o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu u jeku pandemije

1183 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Nakon svjetske premijere, koja je 19. februara upriličena na desetom izdanju Alameda International Film Festivala u San Francisku, kratkometražni igrani film „Mar“ reditelja Milorada Milatovića selektovan je za još tri filmska festivala koja se održavaju u martu.

Scena iz filma 'Mar'
Scena iz filma "Mar"foto: Filmski centar Crne Gore

Film će evropsku premijeru imati u sklopu zvanične takmičarske selekcije internacionalnog kratkometražnog filma na IBIZACINEFEST-u. Festival je fokusiran na prikazivanje autorskih filmova sa autentičnim pristupom, koji suštinom i formom prevazilaze granice komercijalnog filma. IBIZACINEFEST je međunarodni festival nezavisnog filma koji će svoje sedmo izdanje realizovati od 11. do 20. marta 2022. na ostrvu Ibica u Španiji. Pored filma „Mar“, u ovoj selekciji se takmiče još 23 naslova.

Takođe, „Mar“ je uvršten zvaničnu takmičarsku selekciju kratkometražnog filma na Fribourg International Film Festivalu. Međunarodni filmski festival u Fribourgu ima za cilj promociju razumijevanja među kulturama putem filmova. Festival se organizuje u švajcarskom gradu Fribourgu u istoimenom kantonu, a ove godine će, od 18. do 27. marta, biti održano 36. izdanje. Uz „Mar“, u selekciji kratkometražnog takmičarskog filma je uvršteno još 15 ostvarenja.

Mar
foto: Filmski centar Crne Gore

Još jedan festival na kojem će film „Mar“ biti prikazan je L’Europe autour de l’Europe. Ovaj festival predstavlja autorske i arthouse filmove nastale u produkciji evropskih zemalja s posebnim osvrtom na vezu između evropskih filmskih klasika i novih talenata savremene evropske kinematografije. Festival će realizovati svoje 17. izdanje u periodu od 17. do 31. marta u Parizu u Francuskoj.

Film “Mar” nasto je u produkciji Giggling Goat Productiona iz Podgorice, a uz podršku od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u toku pandemije Covid 19.

“Mar” je priča o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu. Radnja filma se odvija u jeku pandemije, a ovaj par koristi slobodan dan da odvedu Mar na jednodnevan izlet do kanjona Cijevne. Mar je starija sestra od djevojke koja pati od ASD-a. U toku izleta, par pokušava da obradi emotivnu situaciju u kojoj su se zadesili. Dok se njihov svijet urušava pritisnut spoljnim uticajima i unutrašnjim krizama, Mar, uz njih, postoji kao odvojen svijet. Svijet oslobođen „normalnih“ problema, svijet koji je istovremeno čist i strašan, jer je nepoznat…

Aleksandar Gavranić u filmu 'Mar'
Aleksandar Gavranić u filmu "Mar"foto: Filmski centar Crne Gore

Uloge tumače Bojana Malinovska, Aleksandar Gavranić i Maja Čampar.

Reditelj filma je Milorad Milatović, a scenario potpisuje Ilija Đurović. Direktorka fotografije je Nađa Stanišić, scenografkinja Andreja Rondović, a snimanje, miks i dizajn zvuka je radio Slobodan Bobo Stanišić. Za šminku je bila zadužena Bojana Kojičić, a za kostim Anja Vujošević. Pomoćnik režije je Branislav Milatović, asistent Stefan Radović, a sekretarica režije Biljana Dulović. Producent filma je Marko Jaćimović, a izvršni producent Miljan Vučelić. Montažu potpisuje Neda Živanović, kolor korekciju Nikola Marinković, a Vladimir Toni Pendo je bio zadužen za vizuelne efekte.

Bonus video: