On je kralj, a Nikšić i umjetnost su njegovo kraljevstvo

Kada je pandemija “zatvorila” svijet Dragan se prisjetio svojih muzičkih početaka, objavio dva albuma, “Osamdesete” i “Osamdesete 2”, a zatim iz davno zaboravljenih požutjelih svesaka “izvukao” stihove nekog srećnijeg i boljeg vremena koje je riješio da oživi

3688 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Njegovo kraljevstvo je umjetnost, četvrt vijeka se druži sa djecom i mladima u Kulturno-kreativnom centru (KKC) “Akord”, a nedavno je objavio drugu audio-video pjesničku zbirku “Ja sam kralj”.

Riječ je o Nikšićaninu Draganu Kneževiću koji je želio da naslovnom pjesmom baci “udicu” i privuče “prezasićene korisnike” raznoraznih sadržaja.

Cijeneći prema reakcijama onih koji su odgledali i odslušali njegovu zbirku, izgleda da je u tome uspio.

”Živimo u digitalnom vremenu gdje nam je sve dostupno, tako da malo ko ima vremena da pogleda suštinu ponuđenog. Obično je to ovlaš gledanje ili slušanje neke kompozicije ili poezije. Ljudi su prezasićeni svim i svačim, kako na društvenim mrežama, youtube ili na TV. Stoga sam odlučio da naslovnom pjesmom ‘Ja sam kralj’ zainteresujem baš tog prezasićenog korisnika koji će sebi postaviti pitanje ko je taj samozvani kralj”, uz osmijeh za “Vijesti” kaže Knežević dodajući da malo intrige ne škodi.

”Kralj - simboličan je refren ovome stvaraocu, čija je nostalgija upakovana u rapsodiju počivšem bratu, nikšićkim kišama, snjegovima sa Vojnika i djevojkama koje uljepšaju čuveno korzo od pošte do hotela ‘Onogošta’. Ljubav je osjenčena pitanjem: Bilo pa prošlo?! Čitajte i slušajte Kneževićeve pjesme”, poručio je pjesnik Dušan Govedarica, jedan od recenzenata zbirke.

Kada je pandemija “zatvorila” svijet Dragan se prisjetio svojih muzičkih početaka, objavio dva albuma, “Osamdesete” i “Osamdesete 2”, a zatim iz davno zaboravljenih požutjelih svesaka “izvukao” stihove nekog srećnijeg i boljeg vremena koje je riješio da oživi.

Tako je nastala audio-video zbirka “Poezija prošlog vremena” gdje, u prvom dijelu on govori stihove, a u drugom dijelu 17 njegovih prijatelja.

U novoj zbirci, “Ja sam kralj”, stihove govori samo autor. Tu se nalazi 11 pjesama nastalih ove i prošle godine, a autor spota je Željko Milić i njegov Dream studio.

”Nijesam pjesnik koji štanca pjesme. Sve je to stvar inspiracije i nekih neobjašnjivih okolnosti koje vode do novih stihova. Zadovoljan sam što sam prvi u Nikšiću (a možda i u Crnoj Gori) napravio novi vid ‘čitanja’ i slušanja poezije. Volim da govorim svoju poeziju i da je pakujem zajedno sa odabranom muzikom. Volio bih da još neko od pjesnika krene mojim stopama i na moderan način prezentuje svoju poeziju”, kaže Knežević i dodaje da je prezadovoljan saradnjom sa Milićem jer se, od samog početka saradnje, odlično razumiju.

Njegova poezija je ljubavna i nostalgična, a za sebe kaže da je definitivno pjesnik ljubavi.

”I kao muzičar i kao pjesnik nijesam se bavio nekim drugim temama osim ljubavnim. Tu se najbolje snalazim, jer smatram da je ljubav suština našeg postojanja. S druge strane, što sam stariji, sve sam više nostalgičniji za onim prošlim vremenima, za danima mladosti, prvih ljubavi, srednje škole, fakulteta…Posebno sam nostalgičan za starim Nikšićem, lipama, korzom… Veliki sam lokal patriota i uvijek mi je moj grad bio najljepši i na prvom mjestu”, ističe Knežević.

”Draganova poezija je prožeta dubokom ljubavnom porukom, njegov glas nam kaže, prosto vapi: ‘Volite se ljudi’. Mene ne mogu zavarati i opori Draganovi stihovi. I kada su opori i kada pokušava da bude nemilosrdan, on voli”, zapisao je drugi recenzent, Srećko Vučković.

Knežević kaže da je prijatno iznenađen reakcijom gledalaca i slušalaca njegove nove zbirke.

”Pljušte pohvale sa svih strana. Beskrajno sam im zahvalan na tome”, kaže direktor Kulturno-kreativnog centra, dok sa svojim “akordovcima” sprema nove predstave.

Maj je blizu, a tada će on i KKC “Akord” obilježiti 25 godina uspješnog i plodonosnog rada.

Bonus video: