Krstić: Oduvijek sam bio najveći poklonik kamerne muzike

„Vrijedi sa njima raditi i gurati ih naprijed, ali treba da imaju dobre dirigente, soliste, umjetničke vođe. Mislim da to može da bude odličan orkestar“, rekao je Krstić

5401 pregleda 0 komentar(a)
Krstić, Foto: PR Centar
Krstić, Foto: PR Centar

Kamerna muzika je osnova, muzičare nauči da slušaju jedni druge, da se uklapaju u sastave i još mnogo toga, a njen značaj je veći nego što joj se pridaje tokom školovanja, ocijenio je violinista iz Srbije svjetskog renomea, Sreten Krstić.

On je bio umjetnički rukovodilac koncerta Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO), koji je upriličen na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, a na repertoaru su bila djela "Serenada za gudače u C-duru" op. 48, P. I. Čajkovskog i "Simfonija broj 5 u c-molu" op. 67 (aranžman Sretena Krstića).

Kako je kazao, utisci nakon koncerta su pozitivni.

„Kolege su se trudile maksimalno, pružili su svi sve što su mogli. Naravno, postoje individualni maksimumi, ali mislim da je sve zajedno bilo na dobrom nivou“, kazao je Krstić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da CSO ima još mnogo da radi, ali da, kako je ocijenio, ima potencijala, prenosi PR Centar.

„Vrijedi sa njima raditi i gurati ih naprijed, ali treba da imaju dobre dirigente, soliste, umjetničke vođe. Mislim da to može da bude odličan orkestar“, rekao je Krstić.

Istakao je da je oduvijek bio najveći poklonik kamerne muzike.

Sreten Krstić
foto: PR Centar

„To je za mene esencija muzike. Mada sam puno svirao solistički, ali ako me nešto ispunjava to je kamerna muzika. Muzicirate sa nekim ljudima, uklapate se, tu se uči puno. Po meni je to u školovanju na neki način zapostavljen predmet. Suviše je malo vrednovan, a značaj mu je daleko veći nego što mu se pridaje“, naveo je Krstić.

On je od 2011. godine stalni koncertmajstor i umjetnički vođa Zagrebačkih solista, a istakao je da se u kamernom ansamblu najviše pronalazi.

„Na studijama sam počeo kamernim ansamblom i to je nešto što me ispunjava i što svaki muzičar može da poželi“, kazao je Krstić.

Na pitanje koliko su gudački instrumenti popularni među mladima, s obzirom da se bavi pedagoškim radom, Krstić je rekao da su mladi danas mnogo više zainteresovani za pametne telefone i igrice nego za muzičke instrumente.

„To je realnost, ali na sreću ima još dovoljno mladih koje interesuju instrumenti i koji dobro sviraju, pa se nadam da će se to ludilo sa internetom okrenuti u pozitivnu stranu, u nekom dobrom pravcu da umjetnost ima svoje pravo mjesto u cijeloj toj stvari“, rekao je Krstić.

Zamjenica vođe grupe kontrabasa u CSO, Ana Zvicer, rekla je da su utisci nakon koncerta jako dobri, navodeći da je rad sa maestrom Krstićem bio veoma intenzivan.

„Ovaj koncert je pokazatelj da je naš gudački ansambl ostvario progres“, kazala je Zvicer.

Znanje maestra Krstića je, kako je navela, enormno, ističući da se nada da će opet imati priliku da orkestar sarađuje sa njim.

„Čast mi je što smo dijeliti scenu sa koncertmajstorom svjetskog glasa. Pored svojih referenci, maestro je veoma pristupačan i otvoren za komunikaciju, a to je oličenje fantastičnog umjetnika“, rekla je Zvicer.

Violista CSO, Petar Obradović, kazao je da su u orkestru jako srećni i zadovoljni što su imali priliku da na koncertu sarađuju sa maestrom Krstićem.

„Divna je stvar što su naš umjetnički menadžment i njihovi saradnici s vremenom shvatili da mi postajemo ansambl koji može da radi sa mnogim umjetnicima na raznorazne načine. Tako da je ovo jedan odličan projekat, u kojem smo puno naučili. Divimo se iskustvu koje smo dobili od maestra Krstića, koji je na nas prenio znanje na jedan mnogo lijep način i sa puno entuzijazma“, rekao je Obradović.

Bonus video: