Kako su „Ruske plesačice“ postale „Ukrajinske plesačice“

Nakon poziva Ukrajinaca na društvenim mrežama, galerija je saopštila da je promijenila naslov djela francuskog impresioniste sa početka 20. vijeka

2815 pregleda 5 komentar(a)
Slika izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu, Foto: Wikimedia.org
Slika izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu, Foto: Wikimedia.org

Britanska Nacionalna galerija promijenila je naslov Degaove slike "Ruske plesačice" u "Ukrajinske plesačice“, sa obrazloženjem da time naslov slike čini bližim njenoj temi.

Ovaj potez bio je ujedno i poziv drugim kulturnim institucijama da preispitaju lijenja tumačenja ili pogrešno označavanje ukrajinske umjetnosti i nasljeđa, piše „Gardijan“.

Nakon poziva Ukrajinaca na društvenim mrežama, galerija je saopštila da je promijenila naslov djela francuskog impresioniste sa početka 20. vijeka. Riječ je o pastelu koji prikazuje trupe igračica, kojima je umjetnik bio fasciniran vidjevši ih kako nastupaju u Parizu. Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje primjetne su na trakama za kosu koje nose igračice i u vijencima.

Portparol Nacionalne galerije je rekao: "Naslov ove slike je tema diskusije dugi niz godina i pokriven je u naučnoj literaturi. Međutim, slika se tokom prošlog mjeseca - zbog trenutne situacije - dodatno našla u fokusu, pa smo stoga smatrali da je prikladan trenutak da ažuriramo naslov slike kako bi bolje odražavao temu".

Prije nekoliko sedmica, član odjeljenja za obrazovanje galerije je istakao problem, dok je Ukrajinac koji živi u Londonu takođe koristio Instagram da to učini. Među onima koji su pozdravili potez Nacionalne galerije bila je Marija Kaščenko, osnivač i direktor Umjetničke jedinice u Ukrajini, koja prikazuje nove umjetnike, uključujući 21 ukrajinskog umjetnika u ovom trenutku.

"Razumijem da je 'ruska umetnost' postao jednostavan krovni termin koji je bio koristan, ali sada je zaista važno da se stvari isprave. Kao Ukrajinka, u prošlosti bih se našla u situaciji da me oslovljavaju kao Ruskinju, ili gdje je ukrajinsko nasljeđe opisano kao rusko", rekla je Kaščenko.

Ruske plesačice
foto: guardian.co.uk

Kritike na račun kulturnih institucija Ujedinjenog Kraljevstva takođe su stigle od Olesje Hromejčuk, direktorke Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je prošlog mjeseca napisala za njemački "Špigl": "Svako putovanje u galeriju ili muzej u Londonu sa eksponatima o umjetnosti ili bioskopu iz SSSR otkriva namjerno ili samo lijeno pogrešnu interpretaciju regiona kao jedne beskrajne Rusije. Slično kao što bi to želio da vidi sadašnji predsjednik Ruske Federacije. Kustosi nemaju problem da jevrejsku, bjelorusku ili ukrajinsku umjetnost i umjetnike predstavljaju kao ruske. U rijetkim prilikama kada Ukrajinac nije predstavljen kao Rus, on ili ona bi mogli biti predstavljeni kao 'rođeni u Ukrajini', kao što je to bio slučaj sa filmskim rediteljem Oleksandrom Dovženkom, na jednoj od velikih izložbi o revolucionarnoj umjetnosti u Londonu".

Iz Nacionalne galerije su za "Gardijan" rekli da se nastavlja istraživanje o slikama u njenoj kolekciji i da su se informacije o njenim djelima ažurirale po potrebi i kada su nove informacije izašle na vidjelo. Portparol Nacionalne galerije portreta rekao je da je galerija bila zatvorena dok je prošla kroz veliku transformaciju, ali kao dio projekta "Inspiring People" pregleda interpretaciju svakog djela koji će biti izložen na vrijeme kada se ponovo otvori sljedeće godine.

Osvrćući se na akcije preduzete u vezi sa Degaovim radom, portparol je dodao: "Takođe smo veoma otvoreni za dobijanje povratnih informacija od javnosti o određenim radovima i redovno odgovaramo na komentare koje dijeli naša publika, uključujući i one na društvenim medijima!".

Bonus video: