Mladi umjetnici da budu hrabri i ostanu svoji

Izložba je otvorena u Podgorici u prostorijama kulturnog centra “201 engaging space”, a biće dostupna do kraja aprila

3179 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Gobović
Foto: Luka Gobović

"Tačka presjeka” dvoje mladih umjetnika, Lidije Martinović i Stefana Boškovića, dogodila se i nalazi se u Podgorici, u prostorijama kulturnog centra “201 engaging space”, u Ulici kralja Nikole. Izložba njihovih djela, nazvana upravo “Tačka presjeka”, otvorena je u subotu veče i biće dostupna publici do kraja aprila, a kustoskinja je Maja Vujačić.

”Lidija i Stefan kroz različite tehnike (crtež, slikarstvo, vajarstvo i teftanje) opisuju svoj unutrašnji i spoljašnji svijet, trudeći se da sačuvaju spokoj suštinski ličnog, unutrašnjeg, i nađu balans kroz pomirenje sa vrtlogom spoljašnjeg svijeta. U suštini, Lidija i Stefan stvaraju, i imaju svoj lični izraz kroz umjetnost. Štaviše, oni imaju hrabrosti da u globalnom cirkusu, kojem svjedočimo, ostanu dosljedni sebi i prepoznaju neophodnost očuvanja svog unutrašnjeg sjaja, djeteta ako želite, i sa vedrim pogledom pronalaze načine da se ne izgube u svijetu koji čupa, vuče, ubjeđuje, etiketira i razdvaja”, kazala je Vujačić za “Vijesti” o djelu mladih crnogorskih umjetnika.

izložba
foto: Luka Gobović

Izložba prikazuje radove umjetnika sličnih senzibiliteta, ali jedinstvenih izraza koji dokazuju svojim intrigantnim radovima. Svakim od prikazanih djela, bez obzira na tehniku i formu, Martinović i Bošković preispituju mogućnosti definisanja i očuvanja onog suštinski ličnog osjećaja i doživljaja, a sve u vrtlogu društvene realnosti.

Lidija Martinović rođena je 1997. na Cetinju gdje je završila osnovne studije na odsjeku slikarstvo, na Fakultetu likovnih umjetnosti 2018. godine. Magistrirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, na odsjeku za konzervaciju i restauraciju djela likovne i primijenjene umjetnosti.

Stefan Bošković rođen je 1996. godine u Beranama. Diplomirao je 2019. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, odsjek vajarstvo, a trenutno pohađa master studije na istom fakultetu.

Ideja izložbe je upravo otvaranje vrata mladim, slobodoumnim ljudima koji će predstaviti svoje svjetove ili poglede na svijet i prikazati svoj talenat, umijeće i originalnost crnogorskoj publici, a sve sa ciljem demistifikacije umjetnosti.

Izložba se organizuje u saradnji Nevladine organizacije (NVO) “Punctum”, čija je osnivačica Maja Vujačić i “201”, koju je osnovala Ana Janković, a koje ovim događajem započinju međusobnu saradnju sa ciljem jačanja nezavisne kulturne scene u Crnoj Gori. Tako je i prostor “201” zamišljen kao kulturni centar fokusiran na književnost, muziku, vizuelne umjetnosti i film, nudeći uživanje u umjetnosti i vaninstitucionalnih okvira.

izložba
foto: Luka Gobović

“Tačka presjeka nije samo izložba radova Lidije i Stefana; ona je i početak saradnje NVO Punctum i 201 engaging space, ali i svojevrsni manifest - želimo kreirati kulturu čiji smo svi dio na jednak i zdrav način, ona koju stvaramo zajedno i koja je dostupna svima. Takođe, želimo da pružimo više mogućnosti mladim i neafirmisanim umjetnicama/cima da započnu svoje životno putovanje”, kazala je Janković.

Ona je dodala da su vrata kulturnog centra otvorena svim ljudima koji su ujedinjeni u želji za zdravim i progresivnim društvom, otkrila je da pripremaju bogat kulturno-umjetnički program, pa poziva sve zainteresovane da uzmu učešće, a Lidiji Martinović i Stefanu Boškoviću čestita na izložbi, predviđa i želi dugu i lijepu karijeru.

Stvaraju i žive kulturu sadašnjosti sa bistrim pogledom ka sjutra

Ana Janković je kazala da ovim projektom želi da kreira mjesto otvoreno za umjetnost i sve generacije, a koje pruža podršku i mogućnost mladim umjetnicama i umjetnicima “da započnu svoju jedinstvenu priču”.

”Želimo pokušati da razbijemo ustaljene forme, paradigme, teorije i prakse koje nas udaljavaju od naših suština, ali i jedne od drugih. Kreiramo mjesto susreta, razmjene ideja, kreativnosti i razmišljanja, mjesto gdje se stvara i živi kultura sadašnjosti sa vedrim i bistrim pogledom ka sjutra. Radujemo se što imamo priliku da ovu priču započnemo sa mladim snagama poput Lidije i Stefana”, kazala je ona.

Vujičić je potvrdila “Vijestima” da one i u budućnosti namjeravaju da utiču na kulturno-umjetničku scenu Crne Gore, zajedno sa svima koji dijele slične ambicije i viziju.

”Mislim da je najveća sreća u svemu što Ana i ja apsolutno dijelimo senzibilitet i namjere za koje smatram da su iskrene i nesebične. Želimo da pružimo mogućnost svim kreativnim dušama čiji je izraz usmjeren ka boljitku društva, bez razlike, teških filozofija i teorija”, istakla je Vujačić.

Bonus video: