Kokotović se predstavila u SAD: Koncept plave i crvene pilule je utkan u kulturu društva

”Privlačnost duhovnog buđenja i prosvetljenja bila je sveprisutna u svakoj civilizaciji kroz vjekove. Sa obnovljenim ideologijama prošlosti čovječanstvo nastavlja da se bori i da se hvata u koštac sa stvarnošću"

6783 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2022. 16:25h

Umjetnica crnogorskog porijekla Aleksandra Kokotović nedavno se ponovo predstavila u Sjedinjenim Američkim Državama, čija je državljanka, i to uporedo sa dvije samostane izložbe.

Postavka “The Blue Pill” (Plava pilula) otvorena je u galeriji moderne umjetnosti “Echo Arts”, u Bozmenu, u Montani i bila je otvorena od 22. aprila do danas, a pored toga njene slike su postavljene i na međunarodnom aerodromu Džeksonvil na Floridi, do jula tekuće godine.

”Echo Arts” je vodeća galerija moderne umjetnosti u Bozmenu, čiji su termini za izlaganje već isplanirani i popunjeni za naredne dvije godine, objašnjava Kokotović za Vijesti i prenosi da su se na otvaranju izložbe okupili mnogobrojni ljubitelji moderne umjetnosti.

”Kolege slikari i kipari, kao i profesori sa akademija u Minesoti i Čikagu, ali i drugi ljubitelji moderne umjetnosti okupili su se na svečanom otvaranju 22. aprila. Kada je u pitanju ‘Jacksonville Aviation Authority’, njihov program za kulturu i umjetnost, ‘Art and Culture Program’ zastupa i izlaže isključivo eminentne umjetnike koji su stanovnici Floride i Džordžije. Inače, CNN je ovaj aerodrom proglasio najboljim u SAD, upravo zbog predstavljanja umjetnosti”, kaže Kokotović.

Govoreći za “Vijesti” o konceptu izložbe “The Blue Pill” Kokotović polazi od filozofije, analize i prihvatanja ljudske prirode kroz pojedinačno iskustvo koje vodi ka svim drugim jedinjenjima i društvenim altivnostima.

”Privlačnost duhovnog buđenja i prosvetljenja bila je sveprisutna u svakoj civilizaciji kroz vjekove. Sa obnovljenim ideologijama prošlosti čovječanstvo nastavlja da se bori i da se hvata u koštac sa stvarnošću. Ljudsko postojanje se stalno dovodi u pitanje, dok se suočavamo sa naizgled neobjašnjivim tragedijama i teškoćama, pokušavamo da se izborimo ili sa znanjem ili sa neznanjem. Bitka između to dvoje nikada ne prestaje i stvara unutrašnju neravnotežu u pojedincu rezultirajući podjelom unutar društva. Naše društvo nas dijeli površno, jer smo kategorisani na osnovu statusa, etničke pripadnosti, religije, politike, i slično. Svi smo jedno, ali još nismo shvatili ovu istinu i tako kroz strah pokušavamo da pojednostavimo ono što ne razumijemo. Pitamo se da li su stvarnost, istina i znanje vrijedni tog traganja. Realnost, istina i znanje su moć, i mi se borimo da preuzmemo tu odgovornost i teret, stoga izbjegavamo istinu i tražimo spoljne inhibitore da nas drže u stalnom stanju blaženog neznanja”, priča ona.

Tako je došlo i do ciklusa i naziva “Plava pilula” kojim jasno referiše na dualitet plave i crvene pilule za šta ljubitelji legendarnog filma “Matriks” odlično znaju o čemu je riječ, a Kokotović objašnjava da je upravo to oduvijek prisutno u ljudskom umu, tijelu i svim mehanizmima koji pokreću čovjeka.

Kokotović (desno) na otvaranju izložbe u Montani
Kokotović (desno) na otvaranju izložbe u Montanifoto: Privatna Arhiva

”Koncept ‘plave pilule’ i ‘crvene pilule’ je utkan u kulturu društva kroz filozofiju, a opipljivo i kroz farmaceutske proizvode. Plava pilula inhibira stvarnost, dok crvena pilula budi istinu. Sa crvenom pilulom biramo spremnost da saznamo istinu koja bi mogla da nas uznemiri ili nam promijeni život, dok sa plavom pilulom biramo da ostanemo u zadovoljnom neznanju”, ističe Kokotović.

Tako umjetnica pokreće pitanje da li čovječanstvo zaista živi u dubokom egoističnom neznanju koje paradira sa glupošću, nezainteresovanošću, površnošću i trenutnim materijalnim, instiktivnim zadovoljenjima i porivima, ili je to nešto što postoji u svima, a na čovjeku je da izabere hoće li se suočiti sa kontrastnim polovima sebe kao magnetnog polja.

Da njeno stvaralaštvo i promišljanje intrigira i svjetsku stručnu javnost pokazuju i brojne likovne kritike, ali i prostor koji dobija, ne samo u galerijama, već i u stručnim časopisima. Tako je za nedavnu izložbu kritiku potpisala magistrica istorije umjetnosti i biznisa umjetnosti i kolekcionarstva Kristin A. Buechelmaier, zaposlena u jednoj od najstarijih i najznačajnijih aukcijskih kuća na svijetu.

Aleksandra Kokotović
foto: Privatna arhiva

”Ekspresivne, slojevite, apstraktne slike Aleksandre Kokotović istražuju unutrašnji sukob koji doživljavamo kao ljudska bića, nastojeći da postanemo cijeli i cjeloviti, preispitujući naše postojanje i osnovna uvjerenja koja gajimo. Inspirisana ljudskim postojanjem, ‘Plava pilula’ Aleksandre Kokotović je paradoks između znanja i neznanja. Plava pilula se u društvu smatra inhibitorom matrice, ali subjekti umjetničinih slika su nesputani i ne u potpunosti sadržajni, pa je tako posmatrač pozvan da sam stvori sopstvenu istinu”, zapisala je istoričarka umjetnosti.

Ona je dodala da slike Aleksandre Kokotović uključuju sugestije eteričnih i anđeoskih figurativnih formi unutar intenzivnih prolaza apstrakcije i unutar eksperimentalnih linija i oblika, dok i sami izbor palete boja predstavlja svojevrstan paradoks kada je u pitanju koncept izložbe “Plava pilula”.

”Prigušena površina uparena sa upotrebom sporadičnih živih boja ili geometrijskih elemenata igra se temama zemaljskog i nebeskog, i odražava mnoge intimne zamršenosti uma. Kao naklon nadrealizmu, rad Aleksandre Kokotović nastoji da oslobodi kreativne potencijale svjesnog uma. Njen opseg je širok, jer transformiše svoj rad u visoko personalizovane medije sa jednim, jedinstvenim načinom/jezikom/stilom izražavanja. Njena upotreba apstrakcije je zamršeno inspirisana ljudskim duhovnim putovanjem i potragom za dostizanjem višeg ja. U istom duhu, njen rad je svjedočanstvo svijesti koje obuhvata sve dimenzije prostora, materije i vremena, jer njene slike izazivaju posmatrača da pogleda van našeg materijalnog svijeta”, istakla je Buechelmaier.

kokotović
foto: Privatna Arhiva

Ova istoričarka umjetnosti dalje primjećuje da su potezi kistom Aleksandre Kokotović istovremeno spontani i orkestrirani. Jasno je da Kokotović stvara djela kojima savršeno ilustruje transcendentalno stanje i inspiriše i posmatrača da sa strahopoštovanjem i čudom razmišlja o nepoznatom svijetu, u sebi i izvan njega.

”Jaki potezi, upareni sa poput pera lakim i lazurnim, rezultiraju iluzijom subjekta koji nestaje, dok podebljane linije usidravaju predmet da ne izroni iz samog platna. Njena upotreba linearnih linija strateški prožima njen rad, stvarajući smirenost i spokoj. Često sežući izvan platna, linearna linija takođe poziva posmatrača da otvori svoj um dalje izvan fizičkog, trenutno posmatranog rada u kontemplativno stanje nalik snu ili meditaciji”, zaključuje Buechelmaier.

Tragajući za onim što definiše čovjeka Aleksandra Kokotović je vječito na putu duhovnog razvoja u čemu joj umjetnost i pomaže.

”Sama ideja da od beživotnog stvaram život, da od nekih slučajnosti i neočekivanih svjetlosti kroz kreativno stanje svoje duše proizvodim neizmjernu unutrašnju radost, pruža mi nadrealnu inspiraciju”, kazala je Kokotović u prethodnom razgovoru za “Vijesti”, a to potvrđuju i njeni radovi, bez obzira u kojim medijima stvara.

Umjetnica putem svojih djela, istovremeno metafizičkim i transcendentalnim, realnim i lucidnim, vodi posmatrača ka novim spoznajama, pitanjima, svjetovima, bilo da je u pitanju realnost ili iluzija, crvena ili plava pilula, podstičići na prepuštanje životu i samospoznaji. Ne ograničava sebe i svoju inspiraciji, konstantno širi granice, vidike i vizije, udiše i stvara nove motive, pa je baš zbog svega toga ona svjetska umjetnica kosmopolitskog duha koja ukazuje i na snagu prirode, domovine, spiritualnosti, te umjetnosti same po sebi u svim (ne)zamislivim tehnikama, stilovima, materijalima i motivima...

Kokotović je rođena je u Sarajevu, a diplomirala je na Accademia del Lusso u Italiji. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Umjetničkog udruženja Diversus Visum (DivArt). Iako je odrastala, stasavala, usavršavala se i (iz)gradila sebe širom svijeta (živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i SAD), Kokotović ima posebne emocije koje je vežu i za Crnu Goru, odakle vuče porijeklo. Prošle godine se prvi put predstavila crnogorskoj publici u Podgorici, da bi zatim imala i još nekoliko predstavljanja u drugim gradovima, uporedo sa izložbama na drugim krajevima planete, što je i karakteristično za ovu umjetnicu.

Remek-djelo “Crnac, azijat i bijelac na astralnom nivou”

Buechelmaier djelo Aleksandre Kokotović “Crnac, azijat i bijelac na astralnom nivou”, naziva njenim remek-djelom i ističe da u njemu reinterpretira normalizovane, kategorisane i definisane etničke grupe današnjeg društva.

”Tema njenog remek-djela izaziva naše norme, širi se izvan etničke pripadnosti ujedinjujući nas kao jedno tijelo, um i dušu. U tom cilju tri centralne figure su prikazane u istoj šemi boja, redefinišući i dovodeći u pitanje neophodnost razlikovanja etničkih grupa. Komadi su besprekorno naslovljeni i djeluju kao još jedan paradoks između onoga što posmatrač gleda i onoga što posmatrač čita. Kokotović to radi namjerno, da bi otvorila radoznali um, dozvoljavajući nam da slobodno mislimo i osjećamo u drugoj dimenziji”, istakla je likovna kritičarka.

Prometni aerodrom širi vidljivost među različitim posjetiocima, prolaznicima, putnicima

Iako je svoje radove predstavljala širom svijeta, sa odabranim djelima Aleksandre Kokotović upoznaće se i najrazličitija javnost na prometnom aerodromu Džeksonvil što posebno doprinosi vidljivosti umjetnice, ali i buđenju radoznalosti i interesovanja za predio Evrope, odnosno Balkana iz kojeg ona potiče. Organizatori su se potrudili da je što temeljnije predstave, kako bi svi zainteresovani dobili informacije o umjetnici, autorki prikazanih djela.

Aleksandra Kokotović
foto: Privatna arhiva

”Aleksandra Kokotović je slobodna, multimedijalna internacionalna vizuelna umjetnica. Njen rad se kreće od crteža, preko slike, skulpture, grafike, instalacije, modnog dizajna i performansa, ali se ne ograničava ni jednim od tih medija. Bila je i čudo od djeteta, s obzirom na to da je već sa deset godina osvojila svoju prvu međunarodnu nagradu u oblasti slikarstva. Kasnije, tokom svoje profesionalne karijere kao vizuelna umjetnica, imala je 37 samostalnih izložbi u renomiranim institucijama kulture, galerijama i muzejima širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Azije, a pored toga, učestvovala je i na oko 60 žiriranih izložbi širom svijeta. ... Pozivana je i predstavljala se na prestižnim umjetničkim manifestacijama i festivalima, među kojima su i Dani evropskog kulturnog nasljeđa u Nacionalnoj biblioteci Srbije, u Beogradu i drugi... Tokom posljednje dvije decenije, njeno ime se više puta nalazilo u knjizi najuticajnijih ljudi u oblasti kulture, nauke, umjetnosti i politike u zemlji ‘Ko je ko u Bosni i Hercegovini’. Pored toga, kreirala je i brend ručno rađenih torbi koji je odmah postigao veliki uspjeh, bila je vlasnica luksuznog ‘lajfstajl’ magazina koji je 2004. godine nagrađen kao najbolji. Takmičeći se u ženskoj atletici bila je prvak Sarajeva u trci 400 metara sa preponama, a kao mlađa je takođe organizovala i umjetničke i modne događaje, a volontirala je i u humanitarnoj organizaciji ‘Breast cancer Society’ koje pomaže oboljelima od kancera dojke u Floridi”, piše, između ostalog u izložbenom prostoru.

Bonus video: