izložba radova aleksandra đuravčevića

"Vento dell’Est’’ u Galeriji Art

Đuravčević živi u Bruklinu. Predstavljao je Crnu Goru na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti

1597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Galerija Art
Foto: Galerija Art

Izložba "Vento dell’Est’’ umjetnika Aleksandra Đuravčevića biće otvorena sjutra, u 20 časova u Galeriji Art u Podgorici.

U katalogu koji prati izložbu u Galeriji Art Frančeska Komiso je, između ostalog, zapisala: "Te težnje ka mračnom, usmjerene ka traganju za nevidljivim rubovima egzistencije, prožimaju cjelokupno stvaralaštvo Aleksandra Đuravčevića, koje otkriva moć i sposobnost vremena da generiše konstantan osjećaj gubitka i zastarjelosti. Crnogorsko porijeklo, ratna trauma, iskustvo izbjeglice i studenta u Firenzi, kao i život u Sjedinjenim Američkim Državama, stvorili su bogat kulturološki korpus na koji se umjetnik naslanja kako bi uobličio imaginarijum u kojem se sa umjetnošću svih vremenā i prostorā ‒ koju je intenzivno i minucuozno izučavao ‒ prepliću predmoderna i njena stremljenja ka taksonomiji, film, identitetska mitologija, od ratničkih plemenskih saveza do komunizma Titove Jugoslavije. Iz ovih i drugih svjetova umjetnik crpi simbole, znakove i formalne stilske odlike, koji se mogu preoblikovati i oživjeti posredstvom pitanjā koja predstavljaju srž njegovog umjetničkog istraživanja ‒ sjećanje, identitet, krhkost života, mitova i ljepote, moć, smrt’’.

Aleksandar Đuravčević je rođen 1970. godine u Titogradu. Živi u Bruklinu. Predstavljao je Crnu Goru na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.

Studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a studije je završio na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci gdje je pohađao i Međunarodnu specijalističku školu za grafiku „Il Bisonte“. Master studije iz oblasti lijepih umjetnosti završava 1999. godine na Institutu „Pratt“, gdje počinje da predaje crtanje i grafiku.

Svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je sa Julie Cencebaugh u Chelseau, koji se u tim godinama afirmiše kao nova galerijska četvrt. Takođe, 2000. godine počinje da predaje na master studijama iz oblasti lijepih umjetnosti na Hunter koledžu, što će trajati do 2019. godine.

Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u Americi i Evropi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Metropolitan muzeja u Njujorku, Muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu, Muzeja Bruklin u Njujorku i drugih.

Na otvaranju će govoriti istoričarka umjetnosti Frančeska Komiso, kustoskinja izložbe, i Vučić Ćetković, direktor Muzeja i galerija Podgorice.

Izložba se može posjetiti do 15. jula.