Slađana Bubanja očarala publiku

"Svi glumci Bjelopoljskog pozorišta su bili briljantni, disali su na sceni kao jedan, razmjenjivali replike na vrhunski profesionalan način i ovo nije bila pozorišna predstava, ovo je bio gorki život prenesen na scenu"

1854 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Na premijeri predstave “Danilo” izvedene u Bijelom Polju moglo se vidjeti šta radi jedna fenomenalna glumica Slađana Bubanja-Merdović, koja je očarala publiku, a uz nju i svi ostali akteri, bez ijednog slabog mjesta”, kazao je nakon izvođenja Dragana Koprivica koji potpisuje režiju. “Svi glumci Bjelopoljskog pozorišta su bili briljantni, disali su na sceni kao jedan, razmjenjivali replike na vrhunski profesionalan način i ovo nije bila pozorišna predstava, ovo je bio gorki život prenesen na scenu”, kazao je Koprivica. Kako je ocijenio, opasna je priča latiti se biografije svjetskog književnog velikana a da ne zapadnete u farsu,ili da, ne daj Bože, nekom riječju čak ne ubacite neku ličnu sjenku na taj veličanstveni lik pisca. “O tome sam strogo vodio računa, tako da sam išao kao po iglama, promišljao o svakoj riječi, svakoj zapeti, da uzdignem taj veličanstveni lik Danila Kiša, a posebno lik njegove majke Milice Dragićević, Crnogorke, Cetinjanke, koja je po meni postala neka vizija brehtovske Majke hrabrosti”, kazao je Koprivica. On je, naglašava bio zahvalan velikom piscu što je dobio mogućnost da progovori o njemu dramskim riječima i da na sve to dogradi svoju priču o koheziji crnogorske porodice, i svake porodice u Crnoj Gori, u jednom svetom činu očuvanja ljubavi u porodici, bez čega nje nema.

Ansambl predstave pozdravljen ovacijama
Ansambl predstave pozdravljen ovacijamafoto: Jadranka Ćetković

“I to je bio jedan žestoki zaplet koji je pogodio srca kompletne publike i pokazao da u poblici sjede ljudi kojima je porodica nešto najvažnije na svijetu. Večeras smo ukinuli rampu između scene u publike i das mo svi bili jedno biće u pozorišnom ugođaju i da smo svi doživjeli nešto neponovljivo”, kazao je Koprivica. On je na kraju ocijenio da su Bjelopoljci pokazali šta znači jedan žestoki glumački ansambl, koji je pokazao da je Bijelo Polje bilo i ostalo rasadnik talenata, ali kako dolaze i stasavaju nove generacije, i svi zajedno dokazuju da je ovaj grad glavni pozorišni amaterski centar u Crnoj Gori, mada su oni odavno taj amaterizam svojim glumačkim sposobnostima i prevazišli.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević kazao je da je ova predstava odličan uvod u 51. Festival dramskih amatera koji počinje 10. juna, kao i najava najplodinije pozorišne godine kada je ovo pozorište u pitanju. „Na taj način želimo dati doprinos daljem razvoju amaterskog pozorišta u Crnoj Gori, ali i doprinijeti evoluciji bjelopoljskog pozorišta u profesionalno pozorište“ kazao je Kovačević.

Bjelopoljsko pozorište
foto: Jadranka Ćetković

Glumica Slađana Bubanja Merdović ocjenjuje da je predstava svojevrsni omaž Danilu Kišu ali i odavanje priznanja liku majke, žene, supruge sa naših patrijahalnih crnogorskih prostora. “Smatram da je porodica tema koja je aktuelna u svim vremenima, a naročito danas lik majke koja je uvijek bila i temelj i stub, ali i krov porodice“ , naglasila je Bubanja-Merdović. U predstavi igra iskusna ekipa bjelopoljskih glumaca, Slađana Bubanja Merdović, Jusuf Bajramspahić, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović i Nela Terzić, uz podmlađeni dio ansambla Mihaila Drobnjaka, Milicu Jeremić i Saru Kurgaš. Dizajn svjetla potpisuje Vlado Tomović, a scenografiju, dizajn zvuka i izbor muzike Milivoje Mićo Kovačević.

Bonus video: