Balerine oživjele legendu o tre sorele

Kroz pokret, ples i muziku 11 balerina prikazalo je zajedništvo, rivalstvo, žensku pobunu protiv konvencija, tradicije, dogme i patrijarhalne postavke svijeta koja je pogotovo vidljiva i neprolazna u malim sredinama

10408 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Kosta Bošković
Foto: Kosta Bošković

Bokeška legenda o tre sorelle, koju smo do sada imali priliku da gledamo kao pozorišni komad, večeras je oživjela na sasvim drugačiji način, premijerom cjelovečernjeg, modernog baleta u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Kroz pokret, ples i muziku 11 balerina prikazalo je zajedništvo, rivalstvo, žensku pobunu protiv konvencija, tradicije, dogme i patrijarhalne postavke svijeta koja je pogotovo vidljiva i neprolazna u malim sredinama.

Iako bez velikog iskustva, baletska trupa koja je već nekoliko mjeseci dio Muzičkog centra uspjela je da odgovori na postavljeni izazov.

Za koreografiju je zadužen Aleksandar Saša Ilić, koreograf Instituta za umjetničku igru u Beogradu, uz asistenciju istaknute slovenačke balerine Mojce Majcen, a režiser je Aleksandar Nikolić direktor Pozorišta “Duško Radović”. Za scenografiju je zadužena Dunja Kostić, a kostimografkinja je Senka Ranosavljević. Autor muzičkih aranžmana za balet je Georg Draušnik.

Bonus video: