Bah se vraća u Lajpcig

Posjetioci imaju priliku da u nadoknadi vide polovinu programa iz 2020. godine

1666 pregleda 0 komentar(a)
Organizatori kažu da je interes ogroman i da su ulaznice otišle kupcima u 50 zemalja, Foto: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa
Organizatori kažu da je interes ogroman i da su ulaznice otišle kupcima u 50 zemalja, Foto: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa

Lajpcig je prethodne dvije godine zbog pandemije morao da precrta Bahov festival, osim ako neko ne računa osiromašenu digitalnu verziju iz 2021. Ove sedmice festival se vraća na velika vrata, uz rekordan interes iz cijelog svijeta.

Ljudi iz 50 zemalja su već kupili ulaznice za neki od nastupa između 9. i 19. juna, a tražnja je veća od rekorda iz predpandemijske 2019. godine, rekao je direktor festivala Mihael Maul.

Program će biti bogatiji od prvobitno planiranog, jer uključiće polovinu koncerata iz otkazanog festivala prije dvije godine. Drugu polovinu, posjetioci će moći da vide 2024.

Ovogodišnji festival ide pod geslom "Bah - jedna porodica." Organizatori naglašavaju familijarnu atmosferu ukazujući da će gosti doživjeti brisanje tradicionalne granice "između aktivnih umjetnika i pasivnih slušalaca."

Osim toga, među izvođačima će biti "svega, od posvećenih amatera do vrhunskih izvođača," rekao je Maul.

Na repertoaru je oko 150 koncerata. Prema Maulovim riječima, Bahovi horovi će uglavnom nastupati u crkvama, a u rasporedu su poznati izvođači poput Džona Eliota Gardinera, Anđele Hjuit i Tona Kopmana.

Johan Sebastijan Bah je među najznačajnijim kompozitorima u istoriji. Posljednjih 27 od 65 godina života proveo je kao crkveni kompozitor u službi grada Lajpciga. Umro je jula 1750.

Bonus video: