U pravcu pozitivnog i afirmativnog stava prema životu i umjetnosti

Postavka će biti otvorena večeras, u Podgorici, u galeriji Centar, u 20 časova

2989 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba Maše Jovović i Jova Petričevića biće otvorena danas u Podgorici, u 20 časova u galeriji Centar. Izložbu će otvoriti kustoskinja Milica Bezmarević, a publika je može pogledati do 31. avgusta.

”Postoji nešto suštinski oplemenjujuće u radovima Maše Jovović što podstiče i budi jedan pozitivan stav prema ljudima, prirodi, stvarima, životu... To je dragocjena vrijednost, ne samo u kontekstu filozofije vizuelne kulture, koja počiva na načelima lijepog, uzvišenog, tihog i zdravog, već i u širem diskursu savremenog društva, zadojenog agresivnim sadržajima brutalne svakodnevice gdje ovakvi prizori optimističkog sadržaja postaju rijetke oaze duhovnog oporavka”, zapisala je Bezmarević o stvaralaštvu Jovović i nadovezala se dalje o Petričeviću:

”U tom pravcu pozitivnog i afirmativnog stava prema Životu i Umjetnosti, moguće je posmatrati i grafike Jova Petričevića. Uprkos aktuelnim tendencijama savremenih grafičkih praksi, koje su uslovljene i podstaknute najrazličitijim tehničkim mogućnostima nepreglednog umnožavanja i masovne produkcije, čime se u konačnom dovodi u pitanje osnovna premisa grafike kao umjetnosti multioriginala. Petričević se grafikom bavi na način poštovanja i razumijevanja njenih tradicionalnih vrijednosti, što je već samo po sebi postalo neka vrsta rijetkosti i izuzetnosti”, zapisala je ona.

Maša Jovović rođena je 1979. godine, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi prof. Marka Musovića 2004. Magistarske studije završila je na Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore na smjeru Istorija kulture i istorijska antropologija 2015. godine.

Jovo Petričević rođen je 1975. godine i diplomirao je grafiku, takođe na Akademiji u Trebinju. Trenutno je na postdiplomskim magistarskim studijama na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Bonus video: