Čini da male stvari postanu velike

Festival će biti otvoren drugog jula na Trgu od oružja, a posjetioce do 12. jula očekuje mnoštvo različitog programa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Tokom ili neposredno nakon jubilarnog izdanja festivala, biće osnovana i Javna ustanova Pozorište za djecu, najavio je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić

3268 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Jubilarno izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD) biće upriličeno kako i dolikuje tridesetogodišnjici od osnivanja i odolijevanju brojnim izazovima jedinog festivala pozorišta za djecu u Crnoj Gori. To je zaključak današnje konferencije za medije na kojoj je predstavljen raznovrstan program, ali i najavljeno da će uskoro biti ustanovljena Javna ustanova Pozorište za djecu Kotor.

Festival traje od drugog do 12. jula, a najavljeno je i svečano otvoranje specijalno pripremljenim programom povodom obilježavanja tri deceije postojanja, a na kojem će biti prisutni i neki od ljudi koji su osnivači manifestacije ili su na drugi način pomogli njeno opstajanje i prepoznali značaj, najavila je danas zamjenica direktora i urednica programa 30. KFPD Marija Backović.

Kotorski festival pozorišta za djecu
foto: Promo

"Važno je naglasiti da ove godine produciramo i specijalni program za otvaranje festivala, u vidu omaža prethodnim godinama i svojevrsno vraćanje počecima. Otvaranje će biti upriličeno na Trgu od oružja, a tekst za predstavu koju režira Mirko Radonjić pisao je Dejan Đonović, dok glumački ansambl čine mladi glumci i glumice. Mislim da će biti spektakularno i vrlo atraktivno, jer ćemo prošetati kroz prethodne godine festivala, a imaćemo priliku da vidimo i kako to zamišljamo da će festival izgledati u narednom periodu", kazala je ona.

Oživjeti grad i animirati djecu

Marketing menadžer festivala Ilija Gajević podsjetio je da je slogan ovogodišnjeg izdanja "Čini da mali stvari postanu velike" dodatno jer je evidentno da je Kotorski festival pozorišta za djecu izrastao u veliki festival, a tako bi trebalo da se razvija i u buduće.

Gajević
Gajevićfoto: Jelena Kontić

"Tokom 10 dana destivala cijeli grad živi i trudimo se da oživimo što više lokacija i animiramo što više djece. Dešavanja će biti organizovana na više od 20 lokacija, a s obzirom na to da se obilježava 30 godina postojanja, ovo izdanje će biti i omaž ljudima koji su gradili KFPD, a sa više od 70 programa i više od 30 animacionih programa svi se možemo ponositi. Imamo 16 predstava u pozorišnom programu, 12 u takmičarskom i četiri u revijalnom segmentu. Gostuje više od 10 zemalja sa raznih strana Evrope, od Islanda do Balkana. Imamo velike naslove, četiri Andersonove bajke, Bambi, Hajdi, Siran, Guliver, sve poznati likovi, a pokrivene su i sve druge vrste umjetnosti u sklopu pratećeg programa. Imamo likovni, književni edukativno-teorijski program sa više od 12 radionica i animacioni program. I ove godine ćemo na festivalu proslaviti Ršumov (Ljubivoje Ršumović) rođendan, 3. jula kada će biti upriličeno i književno veče na kojem će on, kao jedan od pokretača festivala, gostovati. Ove godine imamo i oko 100 djece-volontera koji će se upoznati sa organizacijom, a koji će negdje u budućnosti biti i organizatori festivala", istakao je, između ostalog, Gajević.

Kotor i Crna Gora dobijaju Javnu ustanovu Pozorište za djecu

Glavni pokrovitelj KFPD-a je Opština Kotor, a predsjednik opštine Vladimir Jokić je na konferenciji za medije istakao da je velika stvar tri decenije biti grad domaćin i grad osnivač takvog festivala.

"Mnogo je truda i znanja uloženo da bi Kotor bio prepoznat ne samo kao grad Uneskoa, već i kao grad djeteta, vjerovatno i jedini grad na planeti u kojem djeca dobijaju vlast tokom deset dana. I to su vjerovatno deset najboljih dana u godini u Kotoru. Kao neko ko vodi gradsku upravu imam veliko zadovoljstvo da kažem da smo kao gradski menadžment svi zajedno uspjeli da spriječimo bilo kakvu vrstu politizacije ili zloupotreba festivala. Otvaranje će se vratiti na Trg od oružja, a vjerujem da će i Ljubivoje Ršumović kada bude slavio svoj rođendan, a sada ga već tradicionalno slavi u Kotoru, osjetiti onaj dah vremena kada su on, Dragan Radulović i ostali velikani u svijetu za djecu osnivali taj festival", rekao je Jokić.

Nakon 12 godina rada na festivalu, za Mariju Backović je ovo izdanje posebno, ne samo zbog jubileja, već i iz još jednog razloga o kojem je takođe govorio Jokić, a koje doprinosi njenoj ocjeni da je Kotor najbogatija opština u Crnoj Gori, ne zbog kruzera, istakla je, već zbog pametnog investiranja u budućnost, a to su djeca i mladi.

"U godinama iza nas smo imali neku vrstu pauze, a možemo reći i da je crnogorska javnost možda i zaboravila da je Kotor grad djeteta. Da bismo podsjetili javnost na to, odali priznanje festivalu i odali priznanje djeci našeg grada i cijele Crne Gore, opština Kotor je odlučila da ove godine donese Odluku o osnivanju Javne ustane Pozorište za djecu. Tako će Crna Gora i Kotor prvi put dobiti ustanovu ovog tipa koja će okupiti dobar tim, imati svoju produkciju i edukaciju za djecu, a u budućnosti preuzeti organizaciju festivala", najavio je Jokić.

Da se glas djeteta čuje

Backović podsjetila da je borba za prava djeteta duga i uvijek neophodna.

"U Crnoj Gori se nažalost već dugi niz godina borimo za veće pravo da se glas djeteta čuje, a dužnost nas odraslih je da se izborimo za njihova prava. Jedno od osnovnih dječijih prava je pravo na sadržaj iz oblasti kulture, a mi smo u obavezi da im omogućimo konzumiranje tog sadržaja. Kotor to radi, a osnivanjem Pozorišta za djecu, kao prvog profesionalnog pozorišta namijenjenog isključivo djeci, Kotor će mnogo toga omogućiti i pružiti djeci iz Crne Gore. Drago mi je da zajednički stvaramo lijepu istoriju za bolju budućnost i sigurna sam da će nam generacije i generacije biti zahvalne zbog toga", istakla je ona.

Backović
Backovićfoto: Jelena Kontić

Svi programi besplatni, uz kutije za donacije

Na konferenciji za medije je istaknuto i da su svi programi besplatni, ali će na raznim mjestima biti postavljene i kutije za donacije Fondaciji "Budi human".

"Programi su besplatni u znak podrške i ukazivanja na značaj dostupnosti sadržaja iz oblasti kulture, svima. Govorila sam o djeci, ali zapravo svi mi imamo pravo i jednu od iskonskih potreba za uživanjem u sadržaju kulture i umjetnosti, a naše zajednice su u obavezi da nam to omoguće. Ove godine želimo da apelujemo i na to, ali i na medije, da više prostora namijene djeci i sadržaju koji se tiče njih, iako, jasno je,ni za kulturu nema dovoljno prostora", kazala je Backović.

Ona je zahvalila pokroviteljima i svim sponzorima na podršci, ali podsjetila i da je pokrovitelj KFPD-a jedno vrijeme bio i predsjednika države, ali se ta tradicija negdje zagubila, kazala je u nadi da će se takva praksa vratiti. Među pokroviteljima ove godine je i kompanija "Voli". Direktorica marketinga kompanije Olivera Lakonić, istakla je ponos tim povodom.

"Nije fraza, jer Voli zaista jeste ponosni pokrovitelj KFPD. Zapravo, mi dijelimo iste vrijednosti i duboko sam svjesna činjenice da je obrazovanje i kultura od velikog značćaja za razvoj djeteta i društva u cjelini", rekla je ona. Kao i prethodnih godina Unicef će i ove godine podržati festival, najavila je Backović i dodala da vjeruje da će njihov predstavnik biti prisutan na otvaranju, "kao i 1993. godine kada su prepoznali osnivanje festivala kao svijetle tačke u mračnim trenucima nemilih dešavanja na Balkanu".

Pažljivo odabrana selekcija

Kada je program u pitanju, urednica Marija Backović poručila je da ne postoji ništa što bi trebalo propustiti.

"Koncepcija ovogodišnjeg festivala je da svake večeri na repertoaru budu dvije predstave, jedna u Kulturnom centru 'Nikola Đurković' u 20 časova, a druga na otvorenom, na nekoj od odabranih lokacija, u 21.30. Prilikom komponovanja programa vodimo računa da predstave budu različite, a zastupljeno je puno poznatih naslova. Recimo, prva predstava koja se igra trećeg jula je 'Hajdi' pozorišta Boško Buha, a sa druge strane imamo i predstave kao što je 'Djevojčica sa šibicama' koja je takođe poznat naslov, ali je u pitanju moderna adaptacija za nešto stariji uzrast jer problematizuje problem trafikinga i bavi se trgovinom djecom, a nakon predstave se pojavljuju psiholozi koji su radili na toj predstavi i razgovaraju sa publikom. Uz to imamo i lutkarsku predstavu 'Bambi', tu je i izvanredna predstava iz Srbije 'Tihi dječak' koja se bavi problemom gluvih i donos priču o dječaku koji je izgubio sluh u trenutku kada se igrao sa sestrom nakon što su pronašli očev pištolj. To je jedna realna, savremena priča ispričana na predivan poetski način, a nije poznat naslov. Isto tako imamo i predstavu 'Guliver' u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada koja traje duže od dva sata, igra se na pet lokacija, ulična je predstava, a režiju potpisuje veliko rediteljsko ime, Kokan Mladenović. To su sve primjeri koji pokazuju da smo zaista pažljivo selektovali program i maksimalno se potrudili da ga prošaramo", istakla je Backović.

Pored ovoga, biće organizovano i književno veče posvećeno Draganu Raduloviću, crnogorskom pjesniku i novinaru koji je možda i najviše učinio u oblasti stvaralaštva za djecu u Crnoj Gori čime žele da poruče da je veoma važna već cjelokupna umjetnička scena i edukacija.

"Imaćemo i dva okrugla stola od kojih će jedan biti posvećen temi budućnosti pozorišta za djecu u Crnoj Gori sa brojnim gostima iz regiona i inostranstva. Pored toga, bavimo se i ekologijom, jer nam budućnost zavisi od toga djece, ali i od toga koliko ćemo očuvati planetu Zemlju", zaključila je Backović.

Bonus video: