Sloboda kretanja je gorući problem današnjice

"Ovom izložbom smo pokušali približiti fenomen migracija u savremenom trenutku i društvu, ali i probuditi empatiju, jer empatija nije samo razumijevanje, već je i poštovanje nečijih osjećanja", kazao je crnogorski fotograf Goran Boričić

1852 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Fokus na empatiji i solidarnosti danas je posebno važan, a upravo na to snažno opominju fotografije Sandre Vitaljić, Damira Šagolja, Gorana Boričića i Igora Čoka koje su podgoričkoj publici predstavljene u okviru izložbe “On the Move” koja je preksinoć svečano otvorena u Kuslevovoj kući.

Izložba On the move
foto: Centar za građansko obrazovanje

”Ovom izložbom smo pokušali približiti fenomen migracija u savremenom trenutku i društvu, ali i probuditi empatiju, jer empatija nije samo razumijevanje, već je i poštovanje nečijih osjećanja... Pokušali smo, a nadam se i uspjeli, skrenuti pažnju na gorući problem današnjice - slobodu, posebno slobodu kretanja, odakle potiče i sam naziv izložbe ‘On the Move’”, kazao je crnogorski fotograf Goran Boričić.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da je posebno važno govoriti o solidarnosti kao vrijednosti, a na šta smo svi i opomenuti i kroz razne okolnosti u kojima živimo.

Uljarević
Uljarevićfoto: Centar za građansko obrazovanje

”Kroz izraz četiri autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i njihovih 20 fotografija, ova izložba donosi jedan vizuelno upečatljiv i nadahnjujući uvid u naše sličnosti u regionu i odnos prema vrijednosnom okviru, kao i korelaciju tih kategorija s fundamentalnim vrijednostima na kojima počiva i Evropska unija (EU). Fokus je na problemima koji su oko nas, a koji nerijetko rezultiraju odsustvom empatije i solidarnosti”, kazala je Uljarević otvarajući izložbu.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbefoto: Centar za građansko obrazovanje

Grupna izložba se realizuje kroz program EU “Evropa za građane”, u okviru projekta “Različiti putevi - zajedničke vrijednosti”. Projekat vodi CGO, u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd.

Pojektna menadžerka organizacije forumZFD Ana Pejović kazala je da su stremljenja ka boljem životu oduvijek bila dio čovjekovog bića, a takvo stremljenje se ogleda i na izloženim fotografijama.

Pejović
Pejovićfoto: Centar za građansko obrazovanje

”Isprepletane vozne šine kod Boričića, štekovi kod Čoka, zaleđena lica u beznađu s jednim jedinim pitanjem - da li će preći granicu EU kod Šagolja, kao i početke nekog novog života kada se domogne strane zemlje koja opet oslikava kavez na neki način kod Vitaljićeve, sve ukazuje da je sloboda kretanja ograničena, a ljudska i manjinska prava ugrožena na svakom koraku”, kazala je Pejović.

Izložba će biti otvorena do 6. jula, svakog dana osim ponedjeljkom, od 12 do 20 časova.

Bonus video: