Đude i Primorkinje otvorile Međunarodni vokalni etno-festival mladih u Negotinu

Kao prošlogodišnje pobjednice u obje festivalske discipline – „tradiciji“ i „obradi“, Kolašinke i Budvanke imale su obavezu da još jednom pokažu na koji način njeguju tradicionalnu muziku iz Crne Gore

1336 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Danica Šćepanović
Foto: Danica Šćepanović

Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina i Dječja klapa „Primorkinje“ iz Budve velikim Koncertom pobjednika, ili, takozvanim, „koncertom časti“ otvorile su ovogodišnji Međunarodni vokalni etno-festival mladih (VEF) koji se već deveti put održava u Negotinu.

Kao prošlogodišnje pobjednice u obje festivalske discipline – „tradiciji“ i „obradi“, Kolašinke i Budvanke imale su obavezu da još jednom pokažu na koji način njeguju tradicionalnu muziku iz Crne Gore.

„U prepunom Muzičkom paviljonu Gradskog parka izvele su preko trideset numera. Tako su „Đude“ predstavile niz arhaičnih napjeva iz kontinentalnog dijela zemlje uključujući svadbene, ženske šaljive pjesme, ali i uspavanke i tužbalice, dok su „Primorkinje“ donijele duh primorja, klapske muzike kao obrada pjesama na tradicionalne napjeve od kojih su neke pisane i posebno za ovu grupu“ kažu rukovodioci grupa Davor Sedlarević („Đude) i Katarina Popović („Primorkinje“).

Oni su podsjećaju da je „VEF“ najjače regionalno takmičenje ovog tipa. Kažu da je bila čast otvoriti festival u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca. Na taj način, tvrde rukovodioci grupa, „ potvrđen je predan i kvalitetan rad djevojaka, njihova posvećenost i doprinos izučavanju, očuvanju i popularizaciji crnogorske tradicionalne muzike, kako u onom „izvornom“ obliku, tako i u savremenim obradama i preradama tradicionalnih motiva“.

foto: Danica Šćepanović

Definitivno je, kažu, da u ovom pogledu Crna Gora može da se nosi sa svim susjednim zemljama, iako u svom obrazovnom sistemu nema etnomuzikološke smjerove. Popović i Sedlarević dobili su i priznanje da ove godine budu i članovi žirija takmičarskog dijela, uz dr Dimitrija Golemovića i dr Zoranu Guju.

Pored takmičenja, VEF ima i edukativne sadržaje koji se ogledaju u mnoštvu radionica vezanog za teorijsko i praktično znanje o tradicionalnoj muzici. Organizator festivala je Kreativno udruženje NEGO uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin.

Bonus video: