Izložba skulptura Darka Vučkovića u Tivtu

Darko Vučković je sa grupom umjetnika predstavljao Crnu Goru na 59. Venecijanskom Bijenalu u Veneciji

2070 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JU Muzeji i galerije Tivat
Foto: JU Muzeji i galerije Tivat

Izložba skulptura "Meke forme" Darka Vučkovića biće otvorena u četvrtak, 30. juna u Muzeju i galeriji Tivat sa početkom u 21 sat.

Darko Vučković je diplomirao na Fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju, a specijalističke studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Dio školovanja proveo je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska, gdje se počinje baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom.

Njegov rad predstavljen je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu a dobio je bi više nagrada i priznanja.

Darko Vučković je sa grupom umjetnika predstavljao Crnu Goru na 59. Venecijanskom Bijenalu u Veneciji, 2022. godine.

Njegovo interesovanje usmjereno je ka ispitivanju i istraživanju skrivenih zakonitosti prisutnih u organskim formama kojima smo okruženi, a koje materijalizuje kroz crtež, sliku, skulpturu i foto kolaž.

Bavi se i fotografijom, kompjuterski generisanom slikom i zvukom. Njegove skulpture nastaju iz eksperimentalnog pristupa procesu pripreme i pečenja gline, pri čemu kombinuje stare tradicionalne i savremene tehnike na nekonvencionalan način, ispitujući mogućnosti samog medija i vizuelnih efekatakoji se postižu ovim pristupom.

Izložbu Vučkovićevih skulptura u Tiv tu svečano će otvoriti direktorica JU Muzej i galerija mr Jelena Bošković, a u prgramu će nastupiti i duo flauta, Dunja Nikolić i Bruna Matijević.

Bonus video: