Životne priče žena u nauci otvorile “Tivatsko književno ljeto”

Knjiga dr Sonje Bauk predstavljena je u subotu veče i otvorila novu manifestaciju u Tivtu

2568 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Dragan Redžo
Sa promocije, Foto: Dragan Redžo

Promocijom knjige “Priče žena iz akademske zajednice” autorke dr Sonje Bauk, u subotu veče je u atrijumu srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, počela nova manifestacija “Tivatsko književno ljeto” koju priređuje Javna ustanova Gradska biblioteka Tivat.

Manifestaciju je prigodnim obraćanjem zvanično otvorio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, inače po struci i sam profesor književnosti i dugogodišnji novinar i publicista.

”Priča o književnosti je priča o čovjeku. Od praiskona ljudi žele da se iskažu. Tako je bilo u pećini Almiri kada je praistorijski čovjek poželio da nacrta neke slike iz lova. Književnost prolazi kroz razne faze. Pomalo fikcija zaostaje za stvarnošću. Književnost, koliko može, prati sam život, ali život je maštovitiji od fikcije. Književnost i lijepa riječ imaju i pedagošku komponentu. To je temelj za bolje i zdravije društvo”, kazao je Komnenović, istakavši da su “Tivatsko književno ljeto” i brojne druge aktivnosti koje je u međuvremenu pokrenula Gradska biblioteka Tivat baš “ono što smo željeli kad smo formirali ovu novu javnu ustanovu”.

”Zato ja čestitam direktorici Vesni Barbić i glavnom uredniku izdanja Miomiru Aboviću i želim uspješno književno ljeto”, zaključio je on.

O knjizi dr Sonje Bauk, naučnice iz Tivta koja je nakon dugogodišnjeg rada na Pomorskom fakultetu u Kotoru, naučnu i radnu karijeru uspješno nastavila na Univerzitetu u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, pored autorke, govorile su i direktorica Gradske biblioteke, profesorica Vesna Barbić i prof. dr Olivera Stanković - jedna od 16 žena iz internacionalne akademske zajednice o čijim životima i iskustvima Bauk piše u svojoj najnovijoj knjizi. Promocija je, inače, upotpunjena projekcijom fotografija koje je Bauk napravila tokom života i rada u Africi, te afričkom muzikom koja je svemu dala dodatnu specifičnu atmosferu.

”Drago mi je da “Tivatsko književno ljeto” počinjemo upravo ovom izuzetno zanimljivom knjigom naše sugrađanke dr Sanje Bauk. Ova manifestacija je još jedan korak ka brendiranju naše biblioteke jer mi želimo da ona postane savremeno duhovno ognjište. U knjizi su date lične priče žena iz akademske zajednice širom svijeta. Sanja Bauk je profesorica koja predaje nautičke predmete, ali životni put ju je odveo i u književne vode. Za nju je karakteristično da umije da bude posmatrač, čak i kad se proces tiče nje same. Ova knjiga se čita u jednom dahu jer je ovo priča o životu i priča o borbi”, istakla je Barbić.

Naglašavajući da joj je veoma drago što se poznaje sa Bauk koja ju je uvrstila u svoju knjigu, dr Olivera Stanković je istakla da je ranije radila kao profesiorica na Žabljaku, a sada i taj posao obavlja u Sjedinjenim Američkim Državama.

”Amerika je zaista za svakog. Tamo se ostvaruju snovi i tamo se živi dok se živi. Nije važno koliko imaš godina. Ja predajem ženi koja ima 86 godina, a njen momak ima 90. I oni idu, putuju, zabavljaju se. Moj cilj je da budem učitelj koji inspiriše”, kazala je Stanković.

”Ova knjiga je zbirka životnih priča profesorica iz cijelog svijeta. One su se rado odazvale mom pozivu. One su različite, dolaze iz različitih sredina, njihove priče su različite, ali ih spaja želja za saznanjem. Svaka od ovih 16 žena je sama odabrala o čemu će pričati. Ova knjiga nema zaključak, samo pogovor”, istakla je autorka dr Sanja Bauk, zahvaljujući na prilici da svoje novo spisateljsko djelo koje sublimira priče naučnica i profesorica sa svih meridijana svijeta, promoviše upravo u svom gradu.

Bonus video: