Rumunske melodije, pjesme i arije

Koncert brata i sestre Pađin, sopranistkinje Sare i pijaniste Ema, biće upriličen večeras u Kotoru, u crkvi Sv. Duha u 21 čas

2428 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Nakon nastupa svjetski poznate operske pjevačice Erike Mikloše, koja je na Pjaci od kina u okviru KotorArta nastupila preksinoć, na večerašnjem programu festivala je koncert brata i sestre Pađin - sopranistkinje Sare i pijaniste Ema koji će u crkvi Sv. Duha u Kotoru izvesti rumunske narodne melodije, odabrane pjesme i arije.

Koncert se realizuje u saradnji sa Ambasadom Rumunije u Crnoj Gori i počinje u 21 čas. Takođe večeras, ali dva sata kasnije, u 23 časa, na Pjaci od kina, biće upriličen koncert benda “Kal”, kao dio programa KotorArt Pjaca od filozofa.

Koncert benda “Kal” organizuje se u saradnji sa Evropskim romskim institutom za umjetnost i kulturu (ERIAC), kao dio međunarodnog projekta “Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima”, a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

”Projekat se odnosi na širenje znanja o romskoj savremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe muzičara, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere”, obrazložili su iz KotorArta.

U nedjelju veče, publika u Kotoru uživala je u repertoaru Erike Mikloše koja je izvodila svoje omiljene pjesme na njoj svojstven način po kojem je i prepoznatljiva. Od orkestriranih tanga Astora Pjacole, preko popularne arije “Karmen” Žorža Bizea, i drugih numera iz najpoznatijih opereta i opera, do šansone Edit Pjaf, brojna publika je imala priliku da uživa u raznovrsnosti muzičkih stilova i žanrova.

Mikloša je nastupila sa kvartetom “Eskualo” koji čine četiri izvandredna muzičara: kontrabasista Đerđ Pota, harmonikaš Žolt Deli, violinista Erne Kalaj i gitarista Rezso Kutik. Ansambl je osnovan prije 20 godina kako bi prezentovao i čuvao od zaborava umjetnost Astora Pjacole, svirajući širom svijeta popularne komade iz muzičke literature u sopstvenoj orkestraciji. Ansambl upotpunjuje i predavač na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti pijanista Mikloš Harazdi, inače stalni korepetitor i muzički trener Erike Mikloše.

Zbog epidemiološke situacije, neophodna je prethodna prijava sa imenom i prezimenom pojedinaca zainteresovanih za prisustvo događajima Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Bonus video: