Kreativni autorski pristup dokumentarcima

Reditelji Samir Karahoda i Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović članovi su žirija dokumentarne selekcije na 35. izdanju Filmskog festivala Herceg Novi

2144 pregleda 0 komentar(a)
Samir Karahoda, Marko Grba Singh, Bojana Radulović, Foto: 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival
Samir Karahoda, Marko Grba Singh, Bojana Radulović, Foto: 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

U selekciji dokumentarnog filma predstojećeg 35. izdanja Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala odluku o nagradama donijeće žiri koji čine: reditelji Samir Karahoda i Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović, saopštili su organizatori.

Takmičarska selekcija dokumentarnog filma obuhvatiće 25 kratkometražnih dokumentaraca iz cijelog svijeta, favorizujući kreativne dokumentarce. Ostvarenja je selektovao reditelj Sead Šabotić koji se, ističu organizatori, vodio idejom da kreativni autorski pristup ima prednost nad temom, ličnostima, događajima, mjestima, pojavama ili idejama tretiranim u filmu. Program će biti održan u dvorištu kuće nobelovca Iva Andrića.

Karahoda je reditelj čiji kratki filmovi su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu i Kanu, a dokumentarni film “Displaced” osvojio je nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i Sundance Film Festivalu. On je i direktor fotografije, mentor i selektor programa kratkometražnog igranog filma na festivalu Dokufest.

Počeo je da radi kao fotograf 1992. godine, a studije fotografije završio je na Akademiji lijepih umjetnosti Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu 2003. godine. Karahoda je direktor fotografije na nekoliko kratkometražnih i dugometražnih filmova, uključujući vlastite filmove.

Kratki dokumentarni film “In Between” je njegov rediteljski debi, koji je 2019. imao svjetsku premijeru na Berlinalu, kao prvi kosovski film koji se takmičio na ovom festivalu. “Displaced” je njegov drugi kratki film koji je premijerno prikazan u zvaničnoj konkurenciji na festivalu u Kanu 2021. godine u okviru selekcije kratkometražnog igranog filma, gdje je nagrađen European Film Award nominacijom. “Displaced” je osvojio IMDb Pro short cuts nagradu kao najbolji kratki film na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i nagradu za najbolji dokumentarni film na Sundance film festivalu. Karahoda je 2019. godine nagrađen Godišnjom nagradom za kinematografiju Ministarstva kulture Kosova.

Marko Grba Singh je reditelj i od 2018. godine umjetnički direktor beogradskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS. Za sobom ima uspješne kratkometražne, jedan film srednjeg metra i dugometražni debitantski film “Rampart” iz 2021. godine koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu.

Ostvarenja su mu prikazivana na brojnim festivalima, dok je srednjometražni film “Abdul & Hamza” 2015. dobio posebno priznanje na međunarodnom festivalu filma u Marseju, dok je njegov kratki film “If I Had It My Way I Would Never Leave” prikazan i na filmskom festivalu u Kanu u sekciji ACID. Trenutno je na doktorskim studijama filmske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Radulovićeva je osnivač producentske kuće Code Blue Production i producentkinja mnogih uspješnih domaćih filmova i koproducentkinja regionalnih ostvarenja. Diplomirala je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici, odsjek audiovizuelna produkcija. Magistrirala cum laude na KASK Akademiji umjetnosti u belgijskom Gentu, sa tezom “Upotreba živih snova u filmu”. Diplomirani je Eave producent.

Prije osnivanja produkcijske kuće radila je svoje multimedijalne performanse i sa njima učestvovala na mnogobrojnim intermedijskim izložbama u Evropi i Americi. Trenutno razvija dugometražni igrani film “Požari” reditelja Nikole Ljuce.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano od 22. do 28. avgusta pod sloganom “Mi smo djeca filma”. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture “Herceg-fest”.

Bonus video: