„Čudo u Šarganu“ najbolja predstava „Purgatorija“

Dodijeljenje nagrade na Festivalu mediteranskog teatra u Tivtu

2953 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Čudo u Šarganu", Foto: Nebojša Babić/JDP
Scena iz predstave "Čudo u Šarganu", Foto: Nebojša Babić/JDP

Najbolja prestava ovogodišnjeg, 16. po redu Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu je komad „Čudo u Šarganu“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Odlučio je to jednoglasno žiriu sastavu Stela Mišković, dramaturškinja, predsjednica žirija, Lina Njirić, producentkinja, Aleksandar Vujović, reditelj, nakon odgledanih šest šredstava koje su bile u konkuzrenciji za nagrade ovogodišnjih „Purgatrorija“.

„Svevremenski tekst Ljubomira Simovića prezentovan karakterističnom scenskom estetikom Jagoša Markovića, predstavlja jednu značenjski i vizuelno zaokruženu cjelinu. Vještim rediteljskim rješenjima, izraženom likovnošću u izrazu, reditelj učitava u predstavu i najsuptilnije slojeve ovog komada, a sjajna glumačka interpretacija i ostali scenski apsekti doprinose sveukupnom utisku. Šopenhauer govoreći o čovjeku kaže: „Želja je patnja, dok se ne ispuni, a ispunjenje, odnosno sreću prati nova patnja“, upravo u tom smislu, ova predstava poseže u srž čovjekove prirode“, navodi se u odluci žirija o proglašenju „Čuda u Šarganu“ najboljom predstavom ovogodišnih „Purgatorija“.

Jagoš Marković
Jagoš Markovićfoto: nova.rs

Takođe jednoglasnom odlukom članova žirija, za nagrada za najbolje glumačko ostvarenkje dodijeljena je Sanji Marković za ulogfu Cmije u predstavi „Čudo u Šarganu“.

„Izuzetno precizna igra Sanje Marković, čije scensko prisustvo istovremeno zrači zavodljivo i nevino, senzualno i eterično, ranjivo i čvrsto i koja sa prividnom lakoćom utjelovljuje psihološke nijanse lika koji tumači, svime, a naročito ekspresivnim izrazima lica, pojačava utisak predstave i energetski snažno obuhvata gledaoce”, obrazložio je žiri.

Nagrada za glumačku bravura dodijeljena je veteranu crnogorskog glumišta Slobodanu Marunoviću za ulogu za ulogu gospodina Đurića u pozorišnoj predstavi „Pokojnik“ u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

U obrazloženju se navodi da je Marunović „žanrovski precizno i vješto oblikuje Gospodina Đurića, kao samouvjerenog, beskrupuloznog predstavnika savremenog svijeta, u kome novac i uspjeh predstavljaju najviše vrijednosti, te podvlači simboličku univerzalnost radnje, uspostavlja snažnu razmjenu sa publikom i na taj način upotpunjuje sliku kojom se želi predstaviti društvo u predstavi „Pokojnik“.“

Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće pripala je predstavi „Maškarete ispod kuplja“ u produkciji Kazališta „Marin Držić“ iz Dubrovnika.

„Vještim vladanjem pozorišnom tehnikom reditelj Paolo Tišljarić dočarava nam lirsku dramsku igru o umiranju sluškinje Anice. Kroz pažljivo postavljene mizanscene, kvalitetan odabir muzičkih kompozicija koje su adekvatno postavljene u službu glumačke interpretacije, prisutne u najvećem dijelu trajanja predstave, te kao takve značajno doprinose skladu dinamike i ritma.

"Kroz suptilno riješene tranzicije između pojedinačnih scena, te kvalitetno riješenu interakciju između fotografije, scenskog pokreta i scenografije, reditelj nam snažno i vjerodostojno dočarava atmosfere jedne tipične mediteranske drame iz Dubrovnika sa sredine XIX vijeka, gradeći tako homogenu cjelinu upečatljivog vizuelnog izraza“, piše u obrazloženju.

Festivalski žiri je pozorišnu nagradu „Ivana Tomičić“ koja nosi ime prerano preminule mlade crnogorske glumice, dodijelio glumici Lari Dragović za njen izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.

Bonus video: