Glumci iz „Sitnica koje život znače” nagrađeni u Čortanovcima

Stigla prva priznanja, nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena glumici Neli Mihailović, za ulogu Rosane

3299 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Najnovija pozorišna predstava u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Narodnog pozorišta Beograd i Beoarta, “Sitnice koje život znače”, dobila je prve nagrade u svom teatarskom životu i to na 9, Ambijentalnom pozorišnom festivalu “Novi Tvrđava teatar” koji je preksinoć završen u Čortanovcima.

Predstavu je po tekstu jednog od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca Lorenca Maronea, režirao Andrej Nosov.

Žiri koji je radio u sastavu: književnik Laslo Blašković (predsjednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović naime, dodijelio je nagradu za najbolju žensku ulogu glumici Neli Mihailović, za ulogu Rosane u predstavi “Sitnice koje život znače”.

Inače, nagrada za najbolju predstavu u cjelini na festivalu u Čortanovcima pripala je predstavi “Umjetnik u gladovanju” Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Nagrada za režiju dodijeljena je Nikoli Zavišiću za režiju za predstave “Čudo Svetog Georgija” rađenoj u koprodukciji: Dramsko-lutkarski teatar “Ivan Radoev”- Pleven, Bugarska, Narodno pozorište - Niš, Srbija, Teatar “Jovan Slavič” - Arad, Rumunija.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Nikola Ristanovski, za ulogu dr Tomasa Stokmana, u predstavi “Neprijatelj naroda” u režiji Nine Nikolić, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja. Specijalna nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je predstavi Srpskog narodnog pozorišta “Kafka Machina” u režiji Veljka Mićunovića.

Priznanje, koje se od prošle godine dodjeljuje, u znak sjećanja na čuvenog glumca Milana-Laneta Gutovića, nagrada “Milan Gutović” pripala je Mladenu Andrejeviću za ulogu Čezarea u predstavi “Sitnice koje život znače” u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Beo-Arta i Centra za kulturu Tivat.

Komad “Sitnice koje život znače” premijeru imao je prije dvadesetak dana u Tivtu, u okviru ovdašnjeg Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije”.

Bonus video: