Đurović: U fantastičnim kompozicijama Rašovića sve je moguće i dozvoljeno

Istakla je da se osnovni motivi ove serije njegovih radova ogledaju u "bajkovitom ezopovskom životinjskom svijetu lisica i vukova, susretu ljudskog i životinjskog tijela, te autoportretima prekrivenim sjenama i maskama"

3399 pregleda 1 komentar(a)
Đurović i Rašović, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Rašović, Foto: Skupština Crne Gore

U njegovim fantastičnim kompozicijama sve je moguće i dozvoljeno, a likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života.

To je predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, poručila na sinoćnoj izložbi slika mladog umjetnika Đorđa Rašovića, pod nazivom "Iluzija života".

Izložba je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednice Skupštine Crne Gore, održana u galeriji "Josip Bepo Benković".

Đurović je, kako navode, otvarajući izložbu ukazala da je Rašović nakon sticanja bogatog likovnog obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, slobodno, hrabro i vrijedno zakoračio na put stvaralaštva, gradeći sopstveni likovni jezik i osvajajući svoje mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni.

Danijela Đurović i Đorđe Rašović
foto: Skupština Crne Gore

"U tom procesu ostao je imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi i opredijelio se za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilika na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, crpeći iz snova inspiraciju za svoje radove", poručila je Đurović.

Istakla je da se osnovni motivi ove serije njegovih radova ogledaju u "bajkovitom ezopovskom životinjskom svijetu lisica i vukova, susretu ljudskog i životinjskog tijela, te autoportretima prekrivenim sjenama i maskama".

"U njegovim fantastičnim kompozicijama sve je moguće i dozvoljeno, a likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života, kazala je Đurović.

Danijela Đurović i Đorđe Rašović
foto: Skupština Crne Gore

Dodaje da mladi slikar, na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta.

Đurović je, kako se navodi, rekla da je upravo ovom izložbom Rašović predstavio i dokazao svoje višegodišnje umjetničko istraživanje i sazrijevanje.

Ona je iskoristila priliku da mu poželi srećan put u Pariz, gdje će predstavljati našu državu u okviru umjetničke rezidencije "Cite internationale des arts", rame uz rame sa slikarima iz brojnih drugih država i istakla da je sigurna da će dostojno predstavljati Crnu Goru u Francuskoj i otvoriti puteve i drugim mladim umjetnicima iz naše zemlje da krenu njegovim stopama.

Bonus video: