Oživljavaju duh kino amaterizma, entuzijazma i aktivizma

Projekat će biti predstavljen večeras u Dodestu u 20 časova, a publika će biti u prilici da pogleda film “Kratki film o kino entuzijazmu” u režiji Filipa Markovinovića, kao i kratki televizijski dokumentarac o omladinskim radnim akcijama u nekadašnjoj Jugoslaviji

4033 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma o kino entuzijazmu, Foto: Kino klub Podgorica
Iz filma o kino entuzijazmu, Foto: Kino klub Podgorica

Oslanjajući se na (zaboravljeno) nasljeđe i značajnu tradiciju Kino kluba “Titograd”, uz novi fokus na omladinski aktivizam i promociju aktivističkih dokumentarnih filmova kao sredstva za pozitivno djelovanje u zajednici, večeras će u Podgorici biti upriličena prezentacija projekta Omladinski kino aktivizam - Kino klub Podgorica, u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova.

”Ovim projektom želimo da oživimo duh kino amaterizma, entuzijazma i aktivizma u Podgorici”, poručuju organizatori događaja.

Kino klub Podgorica
foto: Kino klub Podgorica

Projekat “Omladinski kino aktivizam - Kino klub Podgorica” dobio je podršku u okviru programa “Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu” koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu s Udruženjem roditelja djece s teškoćama u razvoju “Zračak nade” i Aktivnom zonom, a finansira ga Evropska unija.

Publika će večeras biti u prilici da pogleda film “Kratki film o kino entuzijazmu” u režiji Filipa Markovinovića koji se bavi poslijeratnim razvojem i uzletom novosadske kinematografije u periodu od 1951. do 1967. godine.

Kino klub Podgorica
foto: Kino klub Podgorica

”To je priča o grupi mladih zaljubljenika u film koji su svojim zalaganjem uspjeli da kroz rad u Kino klubu Novi Sad, a kasnije u Neoplanta filmu, Novi Sad bar na kratko učine bitnim centrom evropske kinematografije. S puno volje i s praktično nikakvim sredstvima izgradili su profesionalnu filmsku produkciju u Novom Sadu”, navodi se u opisu filma.

Organizatori najavljuju i da potom slijedi kratki televizijski dokumentarac o omladinskim radnim akcijama koje su u nekadašnjoj Jugoslaviji imale status kultnog društvenog događaja...

Dokumentarni film “Radne akcije”
Dokumentarni film “Radne akcije”foto: Kino klub Podgorica

”Šta je pokretalo desetine i stotine hiljada mladih da volonterski učestvuju u njima? Po završetku projekcije razgovaramo s organizatorima i učesnicima iz Crne Gore, naši gosti biće Komadant SORA (Savezne Omladinske Radne Akcije) 1985. Rajko Andrijašević, i predsjednik omladine Titograda 1984. Zoran Lakušić”, ističu organizatori.

Ulaz je slobodan, a realizaciju projekta su pomogli KIC “Budo Tomović”, 201 Engaging Space i Udruženje ljubitelja Gorice i prirode.

Bonus video: