„Ubi me kurje oko” na sceni Nikšićkog pozorišta

"Gorka komedija i priča malog čovjeka u Prvom svjetskom ratu, ispričana isljedniku 1945. godine po oslobođenju Beograda, u prisustvu daktilografkinje", ističe se u najavi za večerašnju izvedbu

1546 pregleda 3 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Borislav Blagojevic
Scena iz predstave, Foto: Borislav Blagojevic

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta biti izvedena predstava Teatra Balkan Novi Pokret iz Beograda “Ubi me kurje oko”, po tekstu Vesne Stanković i Zorana Mijaljevića.

Predstava počinje u 20 časova.

”To je gorka komedija i priča malog čovjeka u Prvom svjetskom ratu, ispričana isljedniku 1945. godine po oslobođenju Beograda, u prisustvu daktilografkinje. Kroz cijelu istoriju čovječanstva ratovi su se vodili zbog različitih političkih ciljeva, vjerskih indoktrinacija, interesa, ostrašćenosti pogrešno izabranih državnih vođa... a u svim ratovima najviše je stradao narod, običan, mali čovjek, koji je najčešće bio primoran da se bori sa drugim malim čovjekom, takođe primoranim da se bori, a da se ne poznaju, ne mrze, ne žele zlo jedan drugom”, piše u najavi za predstavu.

Ubi me kurje oko
foto: Borislav Blagojević/Teatar Balkan Novi Pokret

Glumačku ekipu čini Srđan Ivanović (Anđelko), Milan Kalinić (Kosta) i Vesna Stanković (Mila), koja potpisuje i režiju.

”U predstavi upoznajemo ratnog antiheroja Anđelka, siroče. Igrom slučaja se nađe kao dobrovoljac u ratu, svjestan svoja dva velika nedostatka - ‘prvi je to što mu je tijelo izraslo veliko, a srce ostalo malo, ko kamičak, pa se svega boji, a drugi je kurje oko na palcu, koje mu zadaje bol i remeti život’. Svoju životnu priču priča partizanskom isljedniku, drugu Kosti, neposredno poslije oslobođenja Beograda. Sve to uredno u zapisnik unosi drugarica Mila, malo ocvala ‘djevojka’, rođena Beograđanka, sa jedinom misijom da pronađe muža, makar to bio i sirovi, neotesani drug Kosta, koji pak ima svoju životnu priču, ne manje potresnu od Anđelkove”, piše u najavi.

Muziku za predstavu koja je napravljena u znak obilježavanje 100 godina od prelaska srpske vojske preko Albanije (28. novembar 1915. godine) kada je stradalo više od 250.000 ljudi, je komponovao Branislav Pipović, kostime je uradila Ružica Ristić, a scenografiju potpisuje “Radionica”.

Predstava je dio pozorišnog triptiha o istorijskim događajima, koji pored ove, čine i predstave “Milunka Savić” i “Lujza Mišić”. Monodrama “Milunka Savić”, u kojoj igra Vesna Stanković je u Nikšićkom pozorištu izvedena sinoć.

Bonus video: