Delikatne erotske instalacije u bojama zlata i srebra

Multimedijalna izložba “Uzemljenje” Anastasije Kostić biće otvorena večeras u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu ULUCG u 20 časova

8895 pregleda 4 komentar(a)
Anastasija Kostić, Foto: Maja Vuksanović
Anastasija Kostić, Foto: Maja Vuksanović

Ženstveni, moćni, erotični, definitivno drugačiji i autentični radovi u kreaciji crnogorske umjetnice mlađe generacije Anastasije Kostić biće predstavljeni u okviru njene nove samostalne izložbe “Uzemljenje”.

Postavka će biti otvorena sjutra u Podgorici, u Umjetničkom paviljionu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u 20 časova. Izložba će biti dostupna za posjetioce do 14. oktobra.

Djela koja će biti prikazana publici počela su nastajati prije četiri godine, možda i nesvjesno, a za ovu priliku odabrano je nešto manje od 50 relevantnih prikaza ovog, novog ciklusa Anastasije Kostić.

”Izložba je multimedijalna i biće prikazane zidne instalacije od srebrnog i zlatnog ogledalo pleksiglasa, kao i crteži, slike, digitalne grafike... Ukupno će biti prikazano 46 radova. Opus obuhvata umjetnička djela rađena u periodu od zadnje četiri godine. Tehnike su razne, jer mi je pored intimnih crteža cilj i da savladam prostor, ali na inovativan i elegantan način, odatle i kreacija instalacija od pleksiglas ogledala. One su reflektivne, i postoje u stalnom interaktivnom odnosu sa posmatračem”, objašnjava Kostić za “Vijesti”.

Sve te tehnike koje je Kostić koristila i svi motivi uobličeni su promišljenim i dosljednim linijama punim simbolike i senualnosti, a istoričarka umjetnosti Isidora Gazivoda, koja će i otvoriti izložbu, zapisala je da je projekat “Uzemljenje” snažan i pun energije.

Digitalne grafike “Soulgate project”
Digitalne grafike “Soulgate project”foto: Privatna arhiva

”’Uzemljenje’ je projekat koji je započet prije nešto više od četiri godine, a kojeg je umjetnica postala svjesna tek u nekoj retrospekciji, shvativši da se u njoj javio i da silovito raste jedan totalno nov, ženstveniji izraz. On nevjerovatnom snagom isijava u svakoj novoj liniji i tjera je da se okrene sebi, ali istovremeno i otvori svijetu, da mu se cijela i bez stida da. Kažem liniji, jer Anja je svestran stvaralac, a njene linije žive svuda, njen medij je papir kao i kompjuterski program, ona je od onih vrijednih neumornih umjetnika sa grozničavom radnom etikom koji svaki dan stvore nešto novo... Kažem i stid jer to je vrlo bitna premisa u ovom novom opusu, generacijski samo ženi svojstven stid od sopstvenog tijela i želja koje ona posmatra i istražuje. I dok velika većina živi ne učeći iz prošlog, nesvjesna svijeta oko sebe, za Anju je svijet čudesna tajna i nepresušna mogućnost za rast”, zabilježila je Gazivoda.

Radovi nose izraženu notu ženstvenosti, erotike, feminizma, od palete boja koje koristi, do simbola, figura, oblika, a upravo i same senzualnosti linije. Djeluje da su boje i linije, konture, za nju veoma važne kao konstrukcija i građa djela, dok se dalje ono razvija u pučine i prostranstva koja se kriju iza.

”Manje ili više delikatne erotske instalacije su u bajkovito naivnim bojama zlata i srebra. Gledamo u dubine vulve, penjemo se preko pupka na vrhove grudi, klizamo po dugim vlasima, stižemo do vanvremenskih očiju i čudovišnih šaka. Naše dubine su i naše visine. Klanjamo se ženi koja je svjesna svoje ogromne snage i znanja. Ovakva umjetnost je intelektualna ali i emotivna, oštroumna i duhovita, pronicljiva, dirljiva i samootkrivajuća. Znanje mora rasti uporedo sa bićem da bismo zaista dosegli razumijevanje. Dozvolite sebi da se prepustite nekim novim osjećanjima i razmišljanjima, i da uronite u svijet tako dugo i stidljivo skrivan, koji je sada tako primamljivo spreman za tuđe poglede”, piše Gazivoda.

Digitalne grafike “Soulgate project”
Digitalne grafike “Soulgate project”foto: Privatna arhiva

Umjetnica u razgovoru za “Vijesti” objašnjava i kako je došlo do ove selekcije, ali i motiva koje je putem konstantnog rada i stvaranja, pa tako i usavršavanja, samostalno otkrila.

”Jedan od ključnih trenutaka za moj rast i razvitak takvog izraza je bio jedan specifičan izazov, a koji se sastojao od objavljivanja crteža svaki dan tokom 1001 dana, na socijalnim mrežama - po jedan novi crtež svakog dana. Kroz taj proces se moje stvaralaštvo razvilo i misaono i tehnički. Tema i forma ženske energije i tijela su isplivala na površinu, ili sam ih kontinuiranim radom ‘otkopala’ kroz taj lični izazov. Kako su moja lična istraživanja bila posvećena praksama koje se tiču žene, psihologije ženske seksualnosti, itd. tako se to i ulivalo i procesuiralo kroz moj izraz”, priča Kostić “Vijestima”.

Ona, primjećuje Gazivoda, ponovo otkriva ezoterične tradicije hinduizma i budizma, a da pritom nema idolopoklonstva.

”Tu je Joni (Yoniverse; foreks, ogledalo pleksiglas, 2022) kao izvor, kao početak, kao postanak, kao polazište, joni kao materica i kao vulva. Pravi čitav krug da bi se vratila opet na početak. Nalazi spas u praiskonskom, postiže duhovnost kroz tijelo i shvata: Valja nam se opet roditi. Istražuje tantru i stare slovenske amajlije i simbole kroz staru žensku praksu vezenja koji predstavljaju Bereginju, ženski aspekt slovenskog božanstva. Interesantno je da je jedno od značenja riječi tantra na sanskritu plet ili vez”, piše Gazivoda...

Ona ističe da je na svim umjetničkim djelima Anastasije Kostić vidljivo da uživa u stvaralaštvu, da je predana viziji, da je nosi kreacija, a da sve to pažljivo promišlja i uklapa. Posebno je primijetno da uživa u digitalnim medijima.

foto: Promo

”U biti svega je geometrija kao otjelotvorenje frekvencije”, kaže Kostić Gazivodi...

”Tu nastaje ciklus nazvan Soulgate Project u 27 štampanih grafika koje prigodno postavlja u tri reda koji daju omaž Nav-u, Jav-u i Prav-u, trima svjetovima Starih Slovena. Anastasijine bereginje rastu iz zemlje, plivaju ispod vodopada, jašu mjesec, jedno su sa životinjama, raširenih nogu među kojima čuvaju beskonačnost (Infinite, pleksi na foreksu, 2022) grle svijet. Lakoća i ozbiljnost, naivnost i uzvišenost brzo se smjenjuju u vatri koja je za nju život i nada, spas i hrana i na kraju ponovno rođenje... Ženski zemaljski princip plodnosti vidimo i u Blossoming (foreks, ogledalo pleksiglas, 2022). Osjeća se moć matrijarhata, starih svetih znanja, i zaštita najvrijednijeg dara rađanja kao savršene kreacije”, piše Gazivoda o radu umjetnice.

Posmatrajući postavku i autorka sama primjećuje sopstveni napredak i put razvoja, potvrđuje ona u razgovoru za “Vijesti”.

”Ova izložba je do sad moj najveći uspjeh, jer su radovi napravljeni sa iskrenom energijom i u njih je uloženo puno truda i ljubavi, tako da se nadam da će se to reflektovati kod posmatrača”, poručuje Kostić.

Gazivoda zaključuje da predstavljeni crteži uspijevaju i uspjeće publici da prenesu njeno jedinstveno senzorno iskustvo prirode, ogoljavanje, istraživanje sebe i spoznavanje, kako same sa sobom, tako i sa i pred svijetom, bez stida.

”Ima da ponudi mnogo i traži mnogo zauzvrat”, zaključuje Gazivoda.

Bonus video: